31. 1. 2013 - Informace o původu potravin je důležitá pro sedmdesát procent spotřebitelů. Ukázal to průzkum Evropské spotřebitelské organizace BEUC provedený v několika evropských zemích. Přesné informace ale zpravidla spotřebitelé postrádají.
Informace o tom, že potravina pochází z EU, ze země mimo EU, či v krajním případě údaj „ze zemí EU a mimo EU“ není dostačující pro 90 % dotázaných spotřebitelů. Původ potravin je pro spotřebitele dokonce významnějším kritériem pro výběr výrobku než vzhled či výživová hlediska. „Pro zákazníky je velmi důležité uvedení této základní informace především u masa, mléka, ryb, ovoce a zeleniny,“ říká vedoucí právní poradny časopisu dTest Lukáš Zelený a dodává: „Označení „ze zemí EU a mimo EU“ nám v podstatě říká, že potravina pochází z této planety.“
Údaje o preferencích při nákupu potravin vyplývají z průzkumu organizace BEUC, který byl proveden ve čtyřech evropských zemích – Polsku, Švédsku, Francii a Rakousku. Mimo oficiální průzkum se dotazování zúčastnily téměř dvě tisícovky českých spotřebitelů v anketě časopisu dTest. „Za významnou považuje informaci o původu potravin 89 % dotazovaných Čechů. Chuť a čerstvost potravin však pro ně stále zůstává důležitějším kritériem. Cena, která je pro české občany typickým lákadlem, je podstatná pro 70 % respondentů,“ shrnuje výsledky ankety Lukáš Zelený.
Označení země původu je pro zákazníky důležité z různých důvodů. Významnou roli hraje kvalita a bezpečnost výrobků; pochází-li potravina ze vzdálenější země, objevují se rovněž obavy o její čerstvost. Výrobci ovšem zpravidla nemusejí konkrétní zemi uvádět a postačuje tak právě poněkud vágní označení typu „ze zemí EU“. „Současné nastavení pravidel pro značení potravin nepovažujeme za dostačující,“ říká Lukáš Zelený a připomíná: „V polovině roku 2014 by mělo přijít zlepšení v podobě povinného označení země původu u pěti druhů masa a na mléce.“
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.