Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

7 věcí, kterým se raději vyhnout při koupi ojetého vozu

7 věcí, kterým se raději vyhnout při koupi ojetého vozu

06. 12. 2022 - ČR - Nákup ojetého vozu není činnost, kterou by člověk dělal každý druhý den. Často se však bohužel v lidech perou emoce se snahou o racionální uvažování. Ve chvíli, kdy emoce převáží, začíná být zle. Právě ve chvíli, kdy jde rozum stranou, udělá kupující snadno chybu, která ho může následně hodně mrzet, ale především může ve výsledku stát spoustu času a zbytečně utracených peněz.

1. Koupě ojetiny se špatnou pověstí

Některé modely aut se prostě nepovedly. Odborníci před nimi varují, ale lidé je stejně pořád kupují. Jde o automobily, které si vlastní vinou vybudovaly pověst bezedné studny na peníze. Nechvalně proslulé jsou co do spolehlivosti modely Dacia Logan, Fiat Panda či Renault Clio. Ojetý vůz je samozřejmě vždy více rizikový, než nový, ale koupí některých modelů aut si o problémy přímo říkáte!

Chcete ještě před koupí vozu důkladně prověřit jeho historii a vyhnout se nákupu auta se stočeným tachometrem, nebo ještě hůř kradenému vozu? Prověřte si jeho VIN kód díky službě carVertical!

2. Nesprávně odhadnutý rozpočet

Zkušený řidič ví, že auto starší výroby s nájezdem pár set tisíc km si dříve či později vyžádá menší či větší investice. Na začátku budete také muset počítat s náklady na registraci vozu, povinné ručení a možná se objeví i další výdaje, se kterými jste při koupit tak úplně nepočítali. Nebude náhodou auto v zimě potřebovat nové pneumatiky? Nechtělo by to vyměnit rozvody? A jak je na tom spojka? Dost možná se vám může stát, že k investici 100 tisíc Kč za pořízení vozu se během prvního roku přidají výdaje atakující dalších 50 tisíc i více.

3. Nedbáte na varovné signály

Jak už jsme zmínili na začátku, koupě vozu je chtě nechtě i emotivní záležitost. A právě tohle podlehnutí patří mezi nejčastější chyby při nákupu ojetiny. Chápeme, že už jste dnes objeli asi 5 autobazarů a teď jste narazili na auto, které vás chytlo za srdce. Ale není přece jenom divné, že ta Audina, která má mít najetou pouze 60 000 km má úplně ošoupaný volant a prosezené sedačky?

Ideálně si před návštěvou jednotlivých prodejců udělejte seznam věcí, které auto musí splňovat. Jakmile v nějakém důležitém detailu nevyhovuje, nechte ho raději ležet. Dobré je vzít si sebou také automechanika, který dokáže prověřit technický stav vozu a odhadnout případné další investice.

4. Ignorujete názor odborníka

K čemu si berete mechanika s sebou, když pak stejně jeho rady neberete vážně a necháte se unést emocemi? V tomto případě se dá říct snad jen „Komu není rady, tomu není pomoci!“

5. Odkládáte opravy

Lidé se často při koupi auta vydají z peněz natolik, že jim pak nezbývají prostředky ani na základní servis a nutné opravy. Mechanik vám říká, že je potřeba vyměnit svíčky, olej a filtry? Obvykle do neříká jen proto, že by na tom chtěl vydělat. Oddalováním důležitých servisních zásahů naopak ještě zvýšíte investice, které si auto následně vyžádá.

Příklad z praxe: U moderního turbodieselu začal zlobit termostat. To je obvykle záležitost za pár stovek a nějakou práci. Oprava do 2000 Kč. Teď je nemáte? A co když vám řekneme, že stačí takhle jezdit týden a zničíte si filtr pevných částic, který se vyšplhá klidně na 50 000 Kč? Možná stojí za to rozbít prasátko, nebo poprosit mamku, co myslíte?

6. Prodáváte auto, se kterým jste vlastně spokojení

Opravu je nutné váš současný vůz prodávat? Nevydrží vám přece jenom ještě rok či dva, abyste si poté mohli dopřát přesně ten vůz, po kterém pokukujete už delší dobu, ale jeho rozpočet na něho nedosahuje? Pokud váš vůz mechanicky funguje a nežádá si v dohledné době žádnou větší investici, možná by stálo za to s koupí ojetiny ještě počkat. Občas se totiž stane, že po transakci člověk zjistí, že si vlastně vůbec nepolepšil.

 

Komerční článek

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz