Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Recept na dokonale měkké perníčky se skořicovým ghí

Recept na dokonale měkké perníčky se skořicovým ghí

06. 12. 2022 - ČR - Věděli jste, že na perníku si pochutnávali už egyptští faraonové? Kdysi se dokonce pekl i naslano s pepřem, jako pochoutka k vínu. My ale máme nejraději ty tradiční, sladké perníčky. A musí být samozřejmě krásně měkké. Tady je recept na přesně takové, navíc velmi jemné díky skořicovému ghíčku.

„Málokterý moučník má tak dlouhou a zajímavou historii jako perník. Jeho pozůstatky se dokonce našly ve staroegyptských pyramidách a byl také oblíbenou pochoutkou starých Římanů. Od 15. století se pekl i u nás. Patřil ale k luxusnímu zboží, protože v té době nebylo snadné sehnat různá exotická koření pro jeho výrobu. My to dnes máme o mnoho jednodušší. Při přípravě perníčků můžeme kromě hotové kořenicí směsi přidat i ochucené skořicové ghí, které pečivo krásně zjemní a dodá mu neodolatelnou ořechovo-skořicovou chuť i vůni. Mnozí také ocení, že tyto perníčky jsou bez mléčných alergenů,“ připomíná Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě, která se s námi podělila o svůj oblíbený recept na výborné a vždy zaručeně měkké perníčky.

Dokonale měkké perníčky se skořicovým ghí

Suroviny:

75 dkg mouky (nejlépe směs špaldové a pšeničné celozrnné, vhodná je i žitná)

23 dkg medu

15 dkg skořicového ghí

3 vejce

1 lžíce kakaa

2 PL lžíce směsi koření do perníku

1 a 1/2 lžičky jedlé sody


Postup:1.

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme v lednici odležet do druhého dne.

2. Druhý den těsto rozválíme na placku silnou asi 3 mm, do které vykrajujeme různé tvary.

3. Ty pomocí širokého nože nebo dortové lopatky přemístíme na plech vyložený pečicím papírem.

4. Troubu předehřejeme na 180 stupňů, vložíme do ní plech s perníky a pečeme asi 5-7 minut.

5. Po vytažení z trouby natřeme povrch pečiva bílkem, aby se perníčky hezky leskly. Podle zvyklostí pak můžeme ozdobit bílkovou polevou.

Tip Andrey Zpěvákové Dostálové: Perníčky pečte rychle, nenechávejte je v troubě zbytečně dlouho, jen tak budou hned krásně měkké, a takto vám vydrží několik týdnů.

Ghíčko se skořicí a vanilkou nejen do perníčků

Ghí je skvělým nosičem chutí, vůní a specifických účinků koření a bylin. Proto vznikla i řada různě ochucených ghí, například s česnekem a solí, kurkumou a pepřem, s chilli… Ovšem pro sladká jídla je úplně nejlepší Ghí se skořicí a vanilkou. Využijte ho při přípravě palačinek, štrúdlu, bábovky, na cheesecake, sladké kaše a samozřejmě nejen do perníčků, ale i na přípravu dalšího vánočního cukroví! Speciál ghí se skořicí a vanilkou koupíte na www.ceskeghicko.cz za 155 Kč.


Zdroj a foto: Lucie Rosenbergerová a www.ceskeghicko.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz