15. 12. 2022 - ČR - Jubilejních 50 let se do Lucemburska sjíždějí nejlepší kuchaři z celého světa ukázat své kulinářské umění v různých kategoriích a disciplínách. Letošní 14. ročník EXPOGAST a Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022 nebyl výjimkou.
Své dveře otevřeli více jak třiceti tisícům návštěvníků ve dnech 25. - 30.11. 2022. Mistrovství světa národních, juniorských, cateringových i regionálních týmů, stejně jako soutěžních jednotlivců přihlíželi kromě návštěvníků také renomovaní novináři a podle extrémně přísných mezinárodně platných kritérií je hodnotilo 56 gastro expertů reprezentujících 28 národností. Kromě estetiky, skladby menu, správné a profesionální přípravy i způsobu podávání pokrmů se porota prvně zaměřovala na téma plýtvání potravinami a hodnotila celkový výkon kuchařů také podle produkce odpadu. Více jak 200 vystavovatelů představilo návštěvníkům svět gastronomie v její nejširší podobě a zpestřením jim byly konference a workshopy, obsahující také aktivity pro děti.
InterGast Culinary Team bojoval o první příčky, nakonec si domů přiváží stříbrnou medaili. “Před čtyřmi roky jsme získali také stříbrnou medaili. Očekávání jsou jedna věc a realita druhá. Prošli jsme si s plackou na prsou výstaviště. Povinné focení s medailemi, abychom jako důchodci mohli vzpomínat u čaje, jaké to bylo.” Hodnotí s úsměvem Chef Radek David a trochu vážněji dodává: “Tak jako každý kapitán, snaží se tým dovést k medaili a umístění co nejlepšímu. Jelikož kuchařské soutěže jsou krasobruslení, nikdy neodhadnete, co na to řeknou komisaři. V první chvíli jsem byl smutný, poněvadž jsme pro to udělali maximum. Tým podal skvělý výkon a člověk občas neubrzdí svoje nervy a emoce.” O tom, že byli letos komisaři opravdu přísní a nekompromisní svědčí také to, že zlatou medaili získaly v kategorii regionálních týmů pouze dva týmy ze Švýcarska. InterGast Culinary Team skončil na celkovém 8 místě z 20 týmů z celého světa.
Perfektně sehraný tým byl ve složení: Lukáš Paluska – manager – hotel Carlsbad Plaza – 4 různé fingerfoody včetně jednoho veganského, Radek David – kapitán - Aramark – 8 porcová rybí mísa a 3 předkrmy včetně jednoho veganského, Tomáš Frištenský – Aramark – 5 chodové degustační menu včetně jednoho veganského chodu, Lukáš Skála – cukrář Skála – 4 různé dezerty, Silvie Sulanská – cukrář Skála – 6 různých pralinek včetně jedné veganské a 3 helpeři: Tomáš Horák – VIP agency cuisine, Patrik Lexa – InterGast a Lukáš Sedláček – Aramark.
Zdroj: Radek David
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.