Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Anketa: Na co se nejvíce těšíte o Vánocích?

Anketa: Na co se nejvíce těšíte o Vánocích?

20. 12. 2022 - ČR - Vánočka, salát, stromeček, zlaté prasátko... to jsou obecně známé zvyky. Některé rodiny si vybudovaly vlastní tradice – chodí na procházku „krmit“ zvířátka do lesa, setkávají se se sousedy a zpívají koledy, jinde to není ten správný Štedrý den bez vycházky do kostela k betlému. Zeptali jsme se tedy šesti osobností:

MÁTE NĚJAKÝ RODINNÝ ZVYK, TRADICI NEBO JÍDLO, KTERÉ PATŘÍ JEN K VAŠIM VÁNOCŮM?

JOSEF HOLCMAN
SPISOVATEL
ZLÍN

Na advent. Na to těšení, co už bylo. Že se sejde rodina a zastavíme se. I když já bych měl mít v důchodě na zastavování času dost. Když jsem byl malý, tak tatínek před Štědrým večerem vzal oplatky, pomazal je medem a šel je dát našim zvířatům, to znamenalo koni Furinovi, krávě i koze. Teď na činžáku žádná zvířata nemáme, tak vzpomínám a zapisuji to: Sníh se kdysi zajíkal našimi touhami.

ETR KOPČIL
VIZIONÁŘ A KREATIVEC
BÍLÉ KARPATY
(zakladatel FB Co miluju ve Zlíně)

Pokud bych měl dodržet ducha Vánoc, pak bych jednoznačně odpověděl, že se těším na příchod Ježíše v tom pravém smyslu. Loni jsme se přestěhovali do hor, do Bílých Karpat, takže tady mám také spoustu nových zvyků a tradic – například speciální oplatky u večeře, křížek na čelo, který se dělá prstem namočeným v medu... no je toho spousta k objevování! Doufám, že bude letos v televizi Mrazík, naše dvojčata mají sedm let, takže už by se u toho mohla taky královsky pobavit.

ZDENĚK JULINA
HEREC
OLOMOUC

My jsme úplně normální rodina, Žádné tajné recepty. Musí být rybí polévka!!! Bez ní by nebyly Vánoce. Pro nás je celý advent už svátek. Nikdy si nenecháme ujít vánoční trhy v Olomouci. Atmosféra je tam vždycky úžasná. Nejvíc se těším na 26. prosince – to k nám přijedou mladí s vnoučkem! Jak říkám, fakt jsme úplně tuctová rodina.

ANTONÍN VRBA
NOVINÁŘ A FOLKLORNÍ SLOVÁCKÝ YOUTUBER
VELKÁ NAD VELIČKOU

O Vánocích se těším především na tu atmosféru, určité zklidnění mého akčního života... a to již v době adventní. Letos se obvlášť těším po letech "půstu" na opětovné společné folklorní koledovaní Horňáci a Kyjovjáci v první adventní víkend v Praze! Tradici máme, že se v průběhu svátků sejdeme celá rodina. Letos a předloni byla a bude tato tradice porušena, když mně do roku zemřeli oba rodičové. Jídlo je u nás taky tradiční a jsem přesvědčený, že do budoucna se nebude ani měnit. Před štědrovečerní večeří pronese manželka řeč s pomodlením. Poté se jako předkrm podává oplatek s medem. Následuje polévka kyselica bez uzeného s pravými hřiby, bramborový salát, který umí skvěle připravit bez majonézy maminka mojí ženy. K tomu řízky ze dvou kaprů. Většinou nám toto štědrovečerní menu vydrží až do Štěpána.

PETRA KRÁLOVÁ
HEREČKA
ZLÍN

Miluji chvíle, kdy se po štědrovečerní večeři celá rodina sejdeme u piana. Manžel hraje koledy i jiné naše oblíbené písně a všichni zpíváme. Jsou to pro mě okamžiky štěstí a vím, že právě na ty budeme jednou nejvíce vzpomínat. Vánoce se u nás nesou v duchu tradičním. Můj muž se snaží ulovit kapra a já upéct cukroví. Na Štědrý den zobeme kanapky s domácím křenem a s manželem popíjíme jeho domácí vaječný likér. Moc mě baví připravovat vánočního kapra s bramborovým salátem, který ve světle svíček a za zvuků Rybovy mše nemá svou atmosférou konkurenci. Jsem milovník vánočních příprav a zdobení, takže štědrovečerní tabuli vymýšlím a plánuji dlouho dopředu. Protož ale milujeme jídla i z různých koutů světa a z našich cest si vozím recepty, nechybí ani o Vánocích nějaká specialita. Zamilovali jsme si vánoční šneky po burgundsku a synové mě letos poprosili, aby k cukroví přibylo i španělské churros. Proč ne?

JANA KUBÁČOVÁ
ŘEDITELKA CENTRA ŽIVÝ ZLÍN
ZLÍN

Na Vánocích mám nejradši tu intenzívní blízkost, kterou můžeme s rodinou zažívat. Častěji spolu sedíme u stolu, povídáme, hrajeme hry. Děti nás vždy nenápadně vtáhnou do svého světa a my si dovolíme být sami dětmi. Náš Štědrý den je trochu něčeho z různých koutů. Krájíme jablíčka, máme jen snídani, a pak až slavnostní večeři. A když mezi tím něco zobneme, máme pro jistotu vlastní záložní zlaté prasátko. A mezi tím téměř pravidelně nějaký výlet nebo procházku. Taky hrajeme koledy, každý máme svůj nástroj. Večeři začínáme mým zvykem – oplatkem s medem. A děkujeme za to, že se můžeme opět sejít u stolu. Když jsem byla mladší, začínali jsme večeři modlitbou. Hlavně kvůli dětem máme klasický bramborový salát a řízky, ale vedle toho také vinnou klobásu, na kteoru byl zvyklý můj muž. S cukrovím nečekáme až na svátky, ale zobeme celý advent to, co většinou s dětmi napeču.

 

Zdroj: redakce

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz