Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Jak vypadá opravdu tradiční štědrovečerní večeře?

Jak vypadá opravdu tradiční štědrovečerní večeře?

22. 12. 2022 - ČR - Pokud jste zapřisáhlí milovníci tradic, měli byste obloukem obejít kádě s kapry a z nákupního seznamu škrtnout brambory na salát. Jsou to totiž – z pohledu historiků a etnografů – novoty, které se v českých a moravských domácnostech masově zabydlely až v druhé půlce minulého století...

Etnografka Muzea Luhačovického Zálesí Blanka Petráková má díky vyprávění pamětníků přesný obrázek o vánočním menu. „Paní Šůstková z Kaňovic, narozená v roce 1943, popsala složení večeře v době svého dětství takto: Na Štědrý večer byly tři druhy polévky. Chybět nesměla hřibová kyselice, dále byla jíšková s nudlemi a kyselice se zelím. Dále pečené tašky se sušenými švestkami, sypané mákem, sladká rýže, hrachová kaše. Také vařené sušené ovoce – švestky, hrušky, jablka. Maso se nejedlo, ani ryba nebyla. Před večeří dostal každý vánoční oplatek a na něm kousek medu.“

Důležitý byl počet chodů – magický význam v tomto směru měla pro naše předky čísla 6, 9, nejlépe však 12, za každý měsíc v roce jeden. Za samostatný chod se tak považovalo například i sušené ovoce nebo ořechy.

„Jako jeden z nejdůležitějších zvyků pro oslavy Vánoc na Luhačovickém Zálesí je popisován zvyk konat po celý Štědrý den pravidelnou každodenní práci, protože lidé věřili, že případné zahálení, hádky nebo nečistota v domě by se potom opakovaly po celý rok. Z podobných důvodů se například nedoporučovalo hospodyni v tento den cokoliv někomu půjčovat, aby se věci z domu nevynášely po celý následující rok,“ zmínila Blanka Petráková s tím, že v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století začala převažovat světská a konzumní stránka oslavy Vánoc. „Rodiny na vesnicích a malých městech si ale stále udržely duchovní náplň svátků. Zvyk, který přetrval ze starých časů až dodnes, je například půst před Štědrovečerní večeří. Ten se ještě v roce 1998 zachovával v 70 % domácností, přičemž postem je myšlena konzumace bezmasých jídel – vánočky ke snídani a jednoduché polévky na oběd,“ uzavřela etnografka.

Zdroj: redakce

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz