Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Tak šťastné a úsporné!

Tak šťastné a úsporné!

23. 12. 2022 - ČR - Vánoce jsou svátky klidu, nezkoušejte naši třídu – prosba, kterou jsme jako žáci ke konci prosince psávali před hodinou matematiky na tabuli. Tedy ne, že by to pokaždé zabralo... Vlastně je to spíš protimluv – použít slova Vánoce a klid v jedné větě.

První čokoládové figurky se v obchodech objeví už v září a pak už to šílenství (pouze s malou dušičkovou pauzou) jen graduje. Reklamy v televizi jsou naléhavější a naléhavější a v prosinci už není kam utéct před tou pohodou, kterou vám zaručí jen průvan v peněžence...

Podle statistik Češi jen na vánočních dárcích utratí kolem 60 miliard korun! A po covidových časech, kdy Ježíšek většinu vyřizoval on-line, se o adventu nákupní centra zase plní, tržby stoupají a někteří lidé si kvůli nákupu vánočních dárků berou dokonce i půjčky.

Vánoce jsou také časem největšího plýtvání jídlem. V Česku podle Mendelovy univerzity doma vyhodíme v přepočtu na osobu za rok téměř 34 kg jídla, které by se ještě dalo sníst – velkou část právě o Vánocích.

Kdy se z duchovního „Narodil se Kristus Pán, veselme se“ stalo konzumní „A když sní se, co je v míse, televizor pustíme, v izbě dusné všechno usne k blaženost mé“? Dají se svátky prožít úsporně, ale bez kompromisu ke kvalitě? Přinášíme několik tipů...

PODĚLTE SE O STAROSTI I NÁKLADY
„U nás doma se chováme úsporně hlavně co se týká času věnovaného přípra štědrovečerní večeře. Můj tatínek a manželova maminka ovdověli, a tak jsme zavedli tradici, že se všichni na Štědrý den scházíme u nás a přípravy na večeři si dělíme,“ vysvětlila Martina ze Zlína a dodala: „Manželova maminka je výborná kuchařka a má na starosti polévku a salát, které připraví den předem a pak je jen přiveze k nám domů. My se staráme o zbytek – upečeme kapra, nazdobíme stůl. Generace našich rodičů byla zvyklá na Štědrý den běhat kolem plotny a večery pak bývaly pod tlakem. Jsme rádi, že je tohoto můžeme ušetřit. Šetříme samozřejmě i jinak. Nakupujeme suroviny přesně na počet hostů, takže nic nezbývá a nikdy nic nemusíme vyhazovat.“

KVALITA MÁ PŘEDNOST PŘED KVANTITOU
„U nás doma se už léta řídíme na Vánoce jednou zásadou – raději míň než tuny cukroví, které pak nežere ani Vašoň, náš pes. Oč méně, o to kvalitněji – tedy raději máslo než náhražka, raději opravdová šlehačka než náhražka, raději kvalitní čokoláda na pečení než levná náhražka a tak dále... Takže úsporně, i když nekupujeme levné věci. A třeba marmeládu mám roky vlastní, domácí, co voní létem, protože rybízové na linecké bývají drahé a navíc plné jablek. Taky už dávno nesoutěžíme, kdo má víc druhů,“ popisuje svůj přístup k vánočním přípravám Jana z Prahy.

PLÁNUJTE DOPŘEDU
Světlana bydlí na vesnici a má doma tři teenagery a manžela. Díky jejich apetitu je prý v lednici pořád průvan a ani nemusí být svátky. Při vánočních nákupech si pak Světlana už vybudovala rutinu: „Doma udělám seznam ingrediencí pro maximálně sedm druhů cukroví. Většinou manžel i kluci chtějí osvědčenou klasiku – linecké, vanilkové rohlíčky, kokosové kuličky, griliášové řezy, včelí úlky, mrkvové šátečky a čokoládová kolečka slepovaná máslovým krémem. Sepíšu množství mouky, cukru, másla a dalších ingrediencí a vyrazím na nákup.“ Nejtěžší je odolat různým akčním nabídkám, ale se třemi dětmi je prý poměrně odolná. „Nic dalšího nevymýšlím, protože vím, že pár dnů po Vánocích musím ještě upéct dva dorty pro mladší syny, kteří mají na začátku ledna narozeniny. Do vánočního nákupního košíku ještě patří určitě ovoce, sušené i čerstvé. A také dobré víno a sýry. Pokud bych přece jen musela na něčem šetřit, byly by to poslední dvě položky. Cukroví totiž u nás doma k Vánocům patří a vím, že se po něm vždy jen zapráší. Většinou jsou krabice 27. prosince prázdné... prostě čtyři chlapi v chalupě.“ Pravidla mají i pro vánoční dárky. Kluci jsou zvyklí, že každý dostane pod stromeček jen jeden ústřední dražší dárek, podle vlastního přání a pak už jen drobnosti.

Přejeme vám milí čtenáři hodně odolnosti v obchodech a ještě víc času na to podstatné – na pohodu, setkávání a rozjímání! A samozřejmě nezapomeňte, že Vánoce jsou svátky klidu.

 

Zdroj: redakce

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz