Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Čas fašanků a masopustů je tady!

Čas fašanků a masopustů je tady!

4. 2. 2013 - VÝCHODNÍ MORAVA – Čas fašanků či masopustů je tady! Lidovými tradicemi ožije od pátku 8. do úterý 12. února celá Východní Morava.

Největšímu věhlasu a zájmu těší fašankové veselí a průvody v obci Strání v Bílých Karpatech. Součástí straňanského fašanku je tradičně sobotní  Den otevřených dveří ve sklárnách Květná (letos 9. února), s ukázkami ruční výroby skla, prodejem výrobků, zabíjačkovými specialitami. Sobotní program obsahuje obchůzky řady lidových souborů, jarmark lidových řemesel, zabijačkových specialit. Děti mají svůj dětský fašank v neděli.  Konec masopustu proběhne v úterý 12. února ve znamení fašančárských obchůzek „Pod šable“ a večerním pochováváním basy.

00629-Strani-Fasank_(7).jpg

V uherskohradišťských Mařaticích se bude v pátek a v sobotu pochovávat basa. Páteční zábava v místním kulturním domě začne ve 20 hodin, hrát bude zarmouceným Mařaťanům cimbálová muzika Ohnica, vstupné je 50 korun. V sobotu vyjde fašankový průvod, sraz je ve 13 hodin u hasičárny.

V uherskohradišťských Sadech pořádají v sobotu Derflanský fašank. Ve 13 hodin začne obchůzka po dědině, v 20 hodin zábava s cimbálovou muzikou Kunovjan v místním kulturním zařízení.

V Redutě v centru Uherského Hradiště bude možné v sobotu zajít na Fašankovou besedu u cimbálu s CM Harafica, začne v 19:30.

V Horní Lidči je sobotní celodenní obchůzka podívaná, která určitě stojí za zhlédnutí. Fašankový průvod tvoří velké množství nápaditě oděných postav. Večer následuje v místním Kačabaru masopustní zábava s  pochováním basy.

Obdobně proběhne fašankový průvod s večerním pochováváním basy ve Francově Lhotě.

Ve Slavičíně proběhne v sobotu Masopustní ples, ani zde nebude scházet pochovávání basy.

V Kunovicích bude zahájení fašanku ohlášeno ve13.00 hodin výstřelem z děla a průvodem masek po městě, budou se prodávat koblihy a milosti v kulturním zařízení Pálenice, k čemuž zazpívá pěvecký sbor Tetičky. Večer od 19 hodin proběhne pochovávání basy s programem, ke kterému zahraje cimbálová muzika Lintava.  www.mesto-kunovice.cz

V Kroměříži proběhne na Hanáckém náměstí Masopustní jarmark na Hanáckém náměstí, masopustní průvod se vydá městem, www.kromeriz.cz  

Huštěnovice na Uherskohradišťsku zažijí v sobotu Fašankovou obchůzku po obci. Jejím vyvrcholením bude od 19:30 taneční zábava s pochováváním basy v kulturním domě.

Hulín na Kroměřížsku se chystá na masopust. V 9 hodin začne voděním medvěda, průvod vyrazí od kulturního domu. V něm začne ve 20 hodin zábava s kapelou Karburátor.

Mrlínek na Kroměřížsku připravuje na sobotu Vodění medvěda, tedy tradiční masopustní rej masek. Program začne už v 12:30.

V Uherském Brodě se uskuteční Brodský fašank s pochováváním basy v neděli 10. 2. Pořádá místní  Dům kultury; http://dk.ub.cz

V Luhačovicích se plně v souladu s historickou tradicí fašanková obchůzka a následné pochovávání basy koná den před Popeleční středou, tj. v úterý 12. února.  www.luhacovice.cz

00629-fasank_Zlin.jpg

Ve Zlíně je stále oblíbenější Lešetínský fašank, v sobotu se uskuteční už XIV. ročník. Najít ho bude možné v ulicích Lešetín I. a Lešetín II. Letošním tématem je Velká Morava. Všichni, kteří se zúčastní průvodu v masce, dostanou od organizátorů pivo a klobásu zdarma. Příchozí se mohou těšit na pochovávání basy a vyhlášení soutěže o nejlepší masku. Děti, které se zapojí do průvodu a přijdou v masce, dostanou dárky. K dispozici budou dva pivní stany s občerstvením a dvě pódia, na kterých vystoupí folklorní soubory a hudební skupiny nejen ze zlínského regionu. Své umění předvede například dětský soubor Vonička, hudební skupiny Podjezd, Cestující hudba, Blues station, Jazzzubs a jiné. Letos se k Lešetínskému fašanku připojí i herci zlínského divadla. Na parkovišti hotelu Baltaci Atrium - Lešetín II bude připravena pro návštěvníky klasická česká zabijačka, jaká bývala před sto lety. Všechny zabijačkové speciality budou bez různých stabilizátorů a jiných konzervačních prostředků. Na fašanku bude také k vidění práce uměleckých kovářů a jiných řemeslníků.

Další nabídka akcí s touto tématikou je k nalezení na www.vychodni-morava.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz