21. 12. 2022 - ČR - Tak na tohle cukroví mám zcela jasnou vzpomínku z dětství. U babičky Josefky jsme se strýcem Lukášem tlačili těsto do formiček, a po upečení v plynové troubě je zaboha nemohli dostat ven. Bylo to k vzteku. Pravdou ale je, že ze všech nepodarků během pečení byly nakonec skvělé rumové kuličky. Dnes už vím, že to bylo tím, že se formičky po minulém pečení umyly vodou. To nikdy nedělejte. Stačí je ubrouskem vytřít a nechat na suchém místě dobře zaschnout. Takto budou připraveny na další pečení.
Počet kusů: 30
Stupeň obtížnosti: 1
Čas na přípravu: 1,5 hodina
TĚSTO:
• 110 g máslo
• 75 g cukr
• 165 g mouka hladká
• 90 g mleté vlašské ořechy
• 1 g skořice mletá
• 1 g sůl
NÁPLŇ:
• 120 g cukr krupice
• 70 g jablečný 100% mošt
• 125 g máslo
• 100 g smetana 33%
• 2 g mořská sůl
• 1 kousek celé skořice
POSTUP:
Na těsto smícháme rychle všechny ingredience, dokud se nespojí v homogenní hmotu. Vmačkáme do lehce máslem vymazaných formiček na ořechy tak, aby vznikla prohlubeň. Snažíme se těsto natlačit spíše do stran; při pečení mírně zteče. Upečeme je na plechu ve vyhřáté troubě při 160 °C, asi 20–25 minut; ještě vlažné z formiček vyklepneme. Na krém smícháme cukr krupici, jablečný mošt, sůl a skořici a ve větším hrnci vaříme, dokud nevznikne zlatavý karamel. Ten za stálého míchání zalejeme ve dvou ve třech dávkách horkou smetanou, dáváme pozor, abychom se nepopálili. Nakonec přidáme máslo a směs přivedeme opět k varu.
Odstavíme z ohně, vyjmeme skořici a necháme mírně vychladnout. Potom krém ponorným mixérem rozšleháme dohladka. Necháme nejlépe přes noc v lednici pořádně vychladnout a poté našleháme do hladkého nadýchaného krému. Pomocí sáčku s řezanou trubičkou ořechy slepujeme po dvou k sobě.
Uložime, do krabice na suché a chladné místo.
TIP: Pro kakaovou variantu můžete do těsta přidat místo 15 g mouky 15 g kakaa. A do horké karamelové náplně po uvaření přidat 50 g hořké čokolády. Postup zůstává stejný.
MOJE RADA:
Formičky po pečení nemyjte vodou. Stačí je ubrouskem vytřít a nechat na suchém místě dobře zaschnout. Takto budou připraveny na další pečení.
Zdroj: redakce
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.