Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Světový rum, který vyrábí český finančník, šokuje

Světový rum, který vyrábí český finančník, šokuje

02. 01. 2023 - ČR - Asi málokdo by čekal, že člověk pracující ve finančním byznysu může míchat rum světových parametrů. Jen málokdo by čekal, že uspěje na ostrově Mauricius, kde si cizince k tělu zrovna moc nepouští. A do třetice, jen málokdo by věřil, že tak lahodný nápoj je vůbec rum. Ale on to rum je. Je to Ragan.

Na začátku příběhu stojí vytížený byznysmen. Práce má nad hlavu a klienty z celého světa. Jedna pracovní schůzka ho zavede na Mauricius. Ještě v letadle je přesvědčen, že půjde o krátké pracovní jednání, ale chyba lávky. Cesta mu změní celý život. „Ostrov mi učaroval. Je to nádherné, a přitom strategické místo. Neuvěřitelně dobře se tam daří cukrové třtině. A od ní je jen kousíček k výrobě rumu. Dostal jsem tam nabídku k byznysu, našel si starou firmu, kterou jsem převzal a začal od nuly,“ začal vyprávět Jiří Ragan.

S vynikajícím nápadem v té době přišla jeho žena. Je výbornou kuchařkou a napadlo ji, že by měli míchat rum v naturální kvalitě. A tak se i stalo. Zpočátku československý pár slyšel různé posměšky od místních. Přece není možné, aby jim nějaký Čech fušoval do řemesla? Pak ale nastal šok, když Jiří Ragan získal zlatou medaili na tamním rumovém festivalu. Najednou ho všichni začali brát vážně.

TO NENÍ RUM, TO JE BÁSEŇ
Když začne Jiří Ragan mluvit o svém stejnojmennému rumu, změní úplně tón hlasu a je znát, že tady jde o vášeň. „Zapomeňte, co jste dosud věděli o rumu. Ochutnejte tento a pochopíte, o čem mluvím,“ usmívá se tajemně. Za unikátní chutí stojí více věcí. Předně je to voda, kterou si master blender nechává speciálně upravovat, aby byla naprosto čistá. Pak je zde ona cukrová třtina z Mauricia. Je v té nejlepší kvalitě. Ale to není všechno. Nejlepší rum potřebuje ty nejlepší ingredience. „Používáme excelentní španělskou vanilku a karamel z oblasti Cognac. Když k tomu přidáte mistrně zvládnutou destilaci, trojité pálení a následné zrání v dubových sudech z jižní Afriky, ve kterých před tím zrálo červené víno, dostanete velice pěkný rum. Takový, který sbírá ocenění, kam přijde,“ podotkl sebevědomě Jiří Ragan.

Text a foto: PR

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz