08. 02. 2023 - ČR - Pojďte s námi společně oslavit Palačinkový den s Tefal! Palačinky svým tvarem a zlatavou barvou symbolizují slunce, vy tak do svých domovů přinesete příslib jarní nálady už v únoru.
Palačinkový den započal svou historii v Anglii – nejstarší zmínka pochází z 15. století a je pevně spjata s Velikonocemi.
A jelikož jsou Velikonoce klouzavým svátkem i Palačinkový den nemá pevně stanovené datum. Vždy se ale oslavuje v úterý, které předchází Popeleční středě, začátku postního období.
Hospodyňky díky palačinkám zpracovaly zbytky z lednice či spíže, které by se během půstu jinak zkazily. Tradičně je Palačinkový den doprovázený celou škálou společenských akcí, rozhodně se tedy v tomto období nebudete nudit.
Tradice se zrodila v městečku Olney v anglickém Buckinghamshire. Jedno úterý, před Popeleční středou, žena opékala své palačinky, když zaslechla kostelní zvony. Ty právě svolávaly k bohoslužbě. Ona pohroužena do přípravy jídla zapomněla na čas, dala se do běhu v kuchyňské zástěře i s pánví a palačinkou, kterou nechtěla spálit. Takto ustrojená utíkala rychle až ke kostelu. Stala se tak historicky první palačinkovou závodnicí, aniž by o tom zatím věděla. Skutečně tak založila tradici proslulého palačinkového běhu, který se od té doby stal nedílnou součástí tohoto dne.
Palačinkové běhy najdeme téměř v každém anglickém městě. Jejich pořádání není však cizí ani větším městům po celém světě. Celá akce se neobejde bez různého doprovodného programu, a jedním z jeho bodů bývá i soutěž o nejchutnější palačinku.
Uspořádejte si v rodinném kruhu také takový palačinkový den a zasoutěžte si společně s Tefal o vytvoření té nejlepší a nejoriginálnější palačinky.
Palačinky podle šéfkuchaře Ondry Slaniny
Suroviny
• 250 ml mléka
• 2 vejce
• 160−200 g polohrubé mouky
• špetka soli a cukru
• 30 ml oleje
Náplň
• 250 g tučného tvarohu
• 2 vanilkové cukry
• 50 g krupicového cukru
• 30 g rozinek
• 100 g jahodové marmelády
• 200 g jahod
Z mléka, vajec, mouky, soli, cukru a oleje připravíme hladké těsto. Rozpálíme palačinkovou pánev a postupně upečeme palačinky. Hotové potřeme marmeládou a tvarohem smíchaným s vanilkovým cukrem a rozinkami. Složíme či srolujeme a doplníme jahodami.
Zdroj: EV public relations, spol. s r. o
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.