09. 02. 2023 - VALTICE – Začátkem února se každoročně pro veřejnost otevírají brány Salonu vín ČR, který představuje to nejlepší z moravského a českého vinařství pro aktuální rok.
Degustační expozici sta nejlépe hodnocených vín nejvyšší a největší soutěže vín v České republice je možné v podzemí valtického zámku navštívit od pátku 3. února po celý letošní rok.
V Salonu vín jsou letos zastoupena vína 61 vinařů a vinařských firem v širokém spektru 22 odrůd. Najdeme zde 81 bílých vín, 17 červených a 2 rosé, 73 vín bude suchých, 12 polosuchých, 10 polosladkých a 5 sladkých vín. Nebudou chybět ani 2 sekty. Rovnoměrně podle výměry vinic zde budou zastoupeny i jednotlivé vinařské podoblasti (32 vín z Mikulovské, 23 z Velkopavlovické, 22 ze Slovácké, 19 ze Znojemské, 3 z Čech a jedno z Moravy ale bez stanovené podoblasti).
Vína oceněná zlatou medailí Salonu vín 2023 a prezentovaná v expozici lze ochutnávat a porovnávat ve volných nebo profesionálním sommelierem řízených degustacích. Samozřejmostí je pak i možnost vybraná vína v omezeném množství nakoupit. Součástí je také naučná expozice věnovaná vinařství a prodejna dárkových předmětů, vinařské literatury, degustátorských skleniček či sommelierských potřeb.
„Letošní již 23. ročník Salonu vín se nese tak trochu ve znamení rekordů. Stovka vybraných vín vzešla z rekordního počtu přihlášených vzorků, kterých bylo více než 2600. Tato vína reprezentují na špičkové úrovni jak jednotlivé regiony a vinařské podoblasti České republiky, tak bohatou odrůdovou pestrost či různorodé vinařské styly. Návštěva Salonu vín tak pomáhá udělat si na jednom místě krásný a ucelený přehled o moravském a českém vinařství,“ sdělila Ing. Dagmar Fialová, marketingová ředitelka Národního vinařského centra, které spravuje degustační expozici a zároveň organizuje soutěž, a dodala: „mimo celoroční expozici budou sezónně v Salonu vín prezentována také vína oceněná stříbrnou medailí, vína růžová, sekty a další tematicky vybrané kolekce.
Zdroj: Omnimedia, s. r. o
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.