06. 03. 2023 - HUMPOLEC - Návštěvnické centrum Bernard v Humpolci hostilo finále nové kuchařské soutěže BernardChef. Jako první tento titul získal Matěj Přikryl ze Střední odborné školy obchodu a služeb Olomouc. O vítězi rozhodovala porota v čele s nestorem české gastronomie Jaroslavem Sapíkem.
Ve finále poměřilo svoje dovednosti šest reprezentantů škol z Brna, Olomouce a Žiliny, tři účastníci byli z Vysočiny, do nejužšího výběru se probojovali z celkem čtyř desítek přihlášených účastníků. V posledním kole měli mladí kuchaři v časovém limitu dvou hodin za úkol připravit předkrm nebo polévku a hlavní chod, přičemž dopředu znali jen část surovin, ze kterých budou vařit.
„Poptávka po kvalitní gastronomii roste a dobře připravený kuchař je pro restauraci pokladem,“ popsal motivy pro uspořádání soutěže spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard. „Viděli jsme, že všichni vzali soutěž zodpovědně, opravdu se snažili, šli do toho srdcem. Takový přístup je základním předpokladem pro to, aby byli ve svém řemesle úspěšní,“ ocenil účastníky Stanislav Bernard.
Předsedou poroty byl známý šéfkuchař Jaroslav Sapík, jeho zástupcem Petr Šalplachta, šéfkuchař Pivnice Na Štokách. V porotě zasedla také rozhlasová a televizní moderátorka Lucie Výborná, starostka Humpolce Alena Štěrbová, spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard a manažer Návštěvnického centra Bernard Tomáš Lavický.
Zdroj: Radek Tulis, Rodinný pivovar Bernard a.s.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.