08. 05. 2023 - MĚLNÍK - Báře Kulhánkové a Tomášovi Hornovi z mělnického baru Brloh, který se nachází v druhém patře stejnojmenné barbecue restaurace, se povedlo zařadit mezi nejúspěšnější barmany v České republice.
Na letošním ročníku národního kola nejprestižnější barmanské soutěže světa Diaego Reserve World Class, organizovaném společností Stock Plzeň – Božkov s.r.o., se jim téměř z pěti desítek soutěžících podařilo postoupit mezi 12 nejlepších barmanů až do celorepublikového finále, které se koná 24. a 25. května v Praze.
„Je to pro mě naprosto nečekané, a to že jsme se tam dostali s Tomášem oba, je neuvěřitelný úspěch a jsem z toho nesmírně šťastná.“ říká barmanka Bára, pro kterou je to za krátkou dobu již druhý velký úspěch poté, co v prosinci minulého roku zvítězila ve Francii ve světovém finále barmanské soutěže Monin Cup zaměřující se na mladé barmany do 27 let. „Bylo to velké překvapení a radost,“ říká Tomáš Horn a dodává: „Věděl jsem, že jsem do toho dal vše, ale o postupu jsem i tak pochyboval, proto jsem byl opravdu nadšen, když zaznělo mé jméno“.
V loňskem říjnu otevřený mělnický bar se tím stal společně s věhlasným karlovarským Becher‘s Barem z hotelu Pupp jediným v České republice, kterému se povedlo, aby postoupil více než jeden člen barového týmu. A to vše i přes konkurenci tradičních a zavedených pražských barů.
A jaká byla cesta k tak velkému úspěchu?
V semifinálovém kole musel každý barman představit odborné porotě drink typu highball, který se dá zjednodušené popsat jako whisky se sodou. V tomto případě se jednalo o whisky Johnnie Walker Black Label s domácím cordialem, tedy sladko-kyselou složkou, a perlivou vodou.
Při přípravě drinku museli soutěžící navíc zohlednit principy udržitelnosti a připravit jej z ingrediencí, které v baru běžně používají a mívají jich přebytek. Smyslem je zužitkovat vše bezezbytku a nevytvářet další odpad. Na prezentaci koktejlu měli před porotou přesně 7 minut, přičemž hlavním cílem bylo nejen nepřekročit časový limit, ale také porotu zaujmout poutavým vyprávěním o vzniku samotného nápoje, který si připravili.
Zdroj: Brloh
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.