13. 06. 2023 - PLZEŇ - V polovině května proběhlo v prostorách plzeňského pivovaru finálové klání největší tuzemské gastronomické soutěže pro juniory kuchaře a cukráře Gastro Junior Bidfood Cup. V kategorii kuchařů zvítězil Vojtěch Žďárecký, cukrařinu ovládla Rozálie Michlová.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky (AKC) pořádala 27. ročník nejprestižnější soutěže pro mladé talenty středních gastronomických škol a učilišť s novými aktualizovanými pravidly, která odrážejí současné gastronomické trendy a vycházejí ze zkušeností získaných členstvím ve Světové asociaci kuchařů. Soutěžilo 19 kuchařek/kuchařů a 16 cukrářek.
„Soutěžení studentek a studentů nemá za cíl vytvářet profesionální rivalitu, ale je oslavou našeho krásného řemesla. Utužuje naši komunitu a rozvíjí dovednosti nastupující generace kuchařů a cukrářů,“ uvedl Miroslav Kubec, prezident AKC.
Právě rozvoj znalostí a dovedností je cennou zkušeností pro každého studenta, který si účast v soutěži vyzkouší ještě za dob studia. Soutěžící studenti prověří své schopnosti pracovat pod tlakem soutěžního zadání a současně v časového limitu. Zároveň mají příležitost poznat tak říkajíc služebně starší kolegy a získat od nich zpětnou vazbu v podobě hodnocení poroty. „Dozví se všechno, co je může v jejich vášni pro gastronomii posunout dál. Jak si vedli v kuchyni, zda měli vhodně zvolené postupy a technologie, vyzkouší si servis i představení svého pokrmu,“ popisuje Miroslav Kubec.
Kategorie Kuchař
1. místo Vojtěch Žďárecký, Soukromá hotelová škola Bukaschool
2. místo Pavel Jungmann, Hotelová škola, OA a SPŠ Teplice
3. místo Erik Mareš, OA, VOŠZ a SOSŠ Jihlava
Kategorie Cukrář
1. místo Rozálie Michlová – SOŠ a SOU Roudnice nad Labem
2. místo Šárka Kořená – SŠ společného stravování Ostrava Hrabůvka
3. Pavlína Kocábová – Střední škola Brno, Charbulova
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.