21. 06. 2023 - HOLEŠOV - Festival židovské kultury plný přednášek, koncertů, tanečních vystoupení i ukázek židovské kuchyně se uskuteční v Holešově ve dnech 25.–29. července.
Židovská kuchyně je velice unikátní, a přitom velmi rozmanitá, neboť zahrnuje množství pokrmů ovlivněných či přejatých z místních kuchyní, které obývá židovské etnikum. Největší komunita Židů žije v Izraeli, a proto je židovská kuchyně téměř identická s kuchyní izraelskou.
Židovská kuchyně rozhodně stojí za pozornost. Zahrnuje jídla, která vás budou stát jen pár korun, a přesto nasytí celou rodinu, jsou chutná a výživná. Na své si přijdou i milovníci sladkého – židovské dezerty nevyžadují žádné speciální suroviny ani hodiny příprav a chutnají přímo božsky!
Židovská kuchyně je neobvyklá tím, že do ní zasahuje sama filosofie židovského stravování a prvky náboženských pravidel, ty jsou konkrétně obsaženy především v Tóře a jsou nazývány kašrut. Mnohdy tato pravidla nezasahují jen do jídla samotného a jeho přípravy, nýbrž i do jeho podávání (kupříkladu času podání či používání různého typu nádobí), či třeba do práce řezníků, jelikož židovská kuchyně má i svá vlastní pravidla pro usmrcení zvířat. Z židovské kuchyně též pochází slovo košer znamenající v původním významu čistý/povolený a odkazující tedy na rozlišení potravin podle rituální čistoty.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.