Štamgast & Gurmán

Chlebová zmrzlina: letní recept od šéfkuchaře Davida Rejhona

Chlebová zmrzlina: letní recept od šéfkuchaře Davida Rejhona

30. 06. 2023 - ČR - Pokud rádi experimentujete a doma vám zrovna zůstane bochník chleba, který nestihnete spotřebovat – rozhodně ho nevyhazujte! Zkuste si z něj raději připravit domácí chlebovou zmrzlinu.

Šéfkuchař restaurace The Artisan, David Rejhon, sestavil recept, který doma zvládne připravit každý. Postup je jednoduchý a recept si žádá jen několik ingrediencí.

Co budete potřebovat?

· 1 kg (bochník) chleba

· 0,5 kg medu

· 1,5 l smetany ke šlehání

· 1 l plnotučného mléka

· meruňky a jedlé květy k nazdobení

Jak postupovat?

1. Chleba nakrájejte na plátky a vyskládejte do hlubokého plechu.

2. Smíchejte mléko s medem a zalijte připravené plátky chleba.

3. Pečte přibližně na 180 °C.

4. Krajíce chleba po 15 minutách obracejte. Takto opakujte celkem třikrát, dokud chleba nezíská zlatavou barvu.

5. Upečené krajíce nakrájejte na menší kousky, zalijte smetanou a nechte nejméně 12 hodin vychladit.

6. Vychlazené kousky chleba se smetanou rozmixujte do hladka. Krémový základ vymíchejte ve zmrzlinovači.

 

V případě, že nemáte zmrzlinovač, nevadí. Proces bude jenom časově náročnější. Smetanový základ nejdříve zahřejte na cca 85 °C a zchlaďte (ve dřezu s ledem) a nechte přes noc odpočinout v lednici. Druhý den můžete uložit do mrazáku, je ale důležité zmrzlinovou hmotu v pravidelných krátkých intervalech (30 minut) vytáhnout a promíchat, případně znovu promixovat, aby se netvořily ledové krystalky, následně vraťte do mrazáku. Tento proces opakujte do získání požadované konzistence zmrzliny.

Chlebová zmrzlina nejlépe chutná s meruňkami. Ještě chutnější bude, když je nejprve opečete na pánvi s máslem. Na závěr přidejte křupavou granolu nebo nasekané lískové ořechy. Ty můžete opět nejprve opražit na pánvi nebo v troubě. Dozdobte barevnou květinou a můžete podávat.

 

Zdroj: BEST Communications

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz