Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Moravská palírna slaví 505 let

Moravská palírna slaví 505 let

30. 06. 2023 - PROSTĚJOV - Je nejstarší fungující evropskou palírnou a úspěchy sklízí nejen u nás, ale i ve světě. Palírna U Zeleného stromu slaví letos 505 let od svého vzniku.

Dne 4. července 1518 Vilém z Pernštejna a Helfštýna udělil právo várečné jedenatřiceti majitelům domů města Prostějov. Mezi vybranými byl i hajný Jež ze Seloutek, majitel domu U Zeleného stromu. A tak se začala psát historie Palírny U Zeleného stromu. Za 505 let prošla Palírna rukama nespočtu majitelů, byla znárodněna a několikrát přejmenována.

V roce 2011 se spojila s ústeckou likérkou Granette a.s. a stala se největším tuzemským výrobcem lihovin s ryze českým kapitálem, což o ní platí i dnes. V roce 2017 se vrací ke svému původnímu názvu Palírna U Zeleného stromu a začíná psát novou historii.

„Důvodem, proč jsme se v roce 2017 vrátili k původnímu názvu Palírna U Zeleného stromu, byla potřeba navázat na bohatou tradici a zároveň se ukotvit v nové době a rozvíjet v ní naše zkušenosti ve výrobě a destilování. Z naší touhy navázat na tradice, které byly hluboko zakořeněné nejen v naší historii, ale i v historii samotného města Prostějov, vzešla celá strategie společnosti. Palírna U Zeleného stromu je nejstarší palírnou v Evropě a jako jediná je stále bez zahraničního kapitálu,“ říká Boris Rajdl, marketingový manažer Palírny U Zeleného stromu.

Blend master Palírny U Zeleného stromu Roman Petruš, který ve společnosti pracuje již 32 let, dodává: „Pokud chceme mít do budoucna šanci být jedničkou na trhu, musíme rozvíjet něco, co jiní nemají. Palírna stojí na 500leté historii svých značek – a když někdo něco vyrábí a prodává už 500 let, tak to asi umí.“

Exkurze pro veřejnost

Jako dárek pro své zákazníky připravila Palírna U Zeleného stromu exkurze do prostějovských sklepů, showroomu a degustace toho nejzajímavějšího, co lze v Palírně ochutnat.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz