Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Bylinky u grilování dodají šmrnc

Bylinky u grilování dodají šmrnc

10. 07. 2023 - ČR - Stojíme na prahu grilovací sezóny. Přemýšlíte, jak ji letos ozvláštnit, aby byla ještě úžasnější než ta loňská? Pokud ano, zapojte do hry bylinky. Možná budete překvapení, jak dokážou povýšit zažité chutě.

Kus masa na gril umí dát každý. Na trhu je dnes nepřeberné množství různých kořenících směsí, se kterým je příprava snadná jako facka. Samozřejmě, i ty dokážou vykouzlit příjemné chutě a není žádná hanba je použít. Jsou však mezi námi lidé, a není jich málo, kteří rádi přijímají výzvy a nespokojí se s málem. Možná právě pro ně nastal čas zahodit sáčky s kořením, vzít nůžky a spolehnout se na zahrádku nebo aspoň na zelenou část hypermarketů. A vzít na milost bylinky.

Asi většina milovníků grilování použila tradiční petrželku nebo tymián. Častým pomocníkem je také rozmarýn či čerstvá majoránka. Toto vše dodá masu šmrnc a v kombinaci s čerstvě mletým pepřem, chilli papričkami a olivovým olejem se dá vytvořit naprosto úžasná marináda. Jsou ale další bylinky, které lidé až tak často do ruky neberou.

ESTRAGON, FRANCOUZ S ŠARMEM

Tuhle bylinku mají hodně v oblibě Francouzi. Estragon je velice výrazný, proto ho stačí opravdu špetka. Rozumí si s masem a také s rybami. Vyzkoušet můžete například grilované krůtí kousky. Nechte si změknout kostičku másla a vmíchejte do ní lžíci nakrájeného estragonu. Maso osolte, opepřete a promažte estragonovým máslem. Můžete napíchat na jehly a grilovat.

KAMARÁD OD ZVĚŘINY

Pro mnohé gurmány je svátek, když se dostanou ke zvěřině. Pokud máte k dispozici například hřbet z divočáka, rozhodně se poohlédněte po šalvěji. Pak už jen stačí vzít citronovou kůru z celého citronu, šťávu z půlky citronu, lžíci nasekaných lístků šalvěje, špetku čerstvě mletého citronového pepře a soli a tyčovým mixérem vše rozmixovat. Plátky masa naložíme do této směsi, a necháme marinovat ideálně přes noc. Před grilováním posolíme a pomažeme olejem.

TROCHA EXOTIKY NEŠKODÍ

O koriandru se říká, že buď ho člověk miluje, nebo naprosto nesnáší. Pokud patříte do druhé skupiny, či ještě netušíte, kam vlastně patříte, zkuste ho vzít na milost. Koriandr si skvěle rozumí s drůbežím masem. Pro začátek si vezměte kuřecí čtvrtky. Vymačkejte šťávu ze čtyř limet, přidejte hrnek nasekaného koriandru, dvě lžíce česnekové soli, pepř a olivový olej. Směsí potřete kuřecí maso a nechte marinovat přes noc. Následující den se můžete pustit do grilování. Výsledek vásvmile překvapí.

BYLINKY I PRO ZDRAVÍ

Zatímco kupované směsi koření mnohdy mohou obsahovat například glutaman sodný, kterému bychom se měli co možná nejvíce vyhýbat, bylinky jsou zdraví prospěšné. Například taková šalvěj je balzámem na zažívání. Zdravému trávení napomáhá i estragon. Tymián zase působí proti průjmům a nadýmání. Má i protizánětlivé účinky.

Ať už sáhnete po jakékoliv bylince, grilování bude určitě svěžejší a voňavější. Stačí vyzkoušet a nebát se.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz