Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Na Slovácku je Šampionem červené víno

Na Slovácku je Šampionem červené víno

23. 08. 2023 -SLOVÁCKO - První hodnocení Národní soutěže vín 2023 na Moravě patřilo již tradičně vínům ze Slovácké vinařské podoblasti. Šampionem, tedy nejlepším vínem, se zde stalo víno červené, a to Pinot noir 2021, moravské zemské víno z vinařství Karel Novotný.

„Vítězný Pinot noir je z ročníku 2021, vyrostl v milotické trati Kopce z regulované sklizně. 12 měsíců zrál v malých burgundských sudech. Barva vína je rubínová, vůně je v kombinaci jahodového džemu a povidel. Chuť je velmi elegantní v propojení kvalitního dubového dřeva,“ přiblížil vítězné víno majitel vinařství Karel Novotný a dodal: „radost z Šampiona Slovácké podoblasti je nepopsatelná, o to víc když je to pro naše vinařství v Národní soutěži vín vůbec první úspěch. Ještě větší radost ale mám z toho, že Slovácko se začíná víc a víc ukazovat také s červenými víny. Beru to proto také jako celkový týmový úspěch naší podoblasti ve které je spousta krásných vín a skvělých vinařů.“

Šampion a vítězové kategorií:

Kategorie A – bílá vína suchá

Vítěz kategorie: Grand Sauvignon 2021, pozdní sběr – vinařství Štěpán Maňák

Kategorie B – bílá vína polosuchá a polosladká

Vítěz kategorie: SOMMELIER COLLECTION Ryzlink rýnský 2021, pozdní sběr – DAVINUS

Kategorie C – sladká vína (bílá, růžová i červená)

Vítěz kategorie: Chardonnay 2018, výběr z bobulí – Vinařství Krist

Kategorie D – růžová vína a klarety

Vítěz kategorie: Frankovka rosé 2022, moravské zemské víno – Vinařství U Kostela Polešovice

Kategorie E – červená vína suchá

Šampion a vítěz kategorie: Pinot noir 2021, moravské zemské víno – vinařství Karel Novotný

Kategorie F – červená vína ostatní

Vítěz kategorie: Cabernet Cubin 2020, pozdní sběr – Vinařství Krist

Kategorie G – jakostní šumivá vína

Vítěz kategorie: Chateau Bzenec brut 2019, jakostní šumivé víno s.o. – CHATEAU BZENEC

 

Nejlepší kolekce: vinařství Štěpán Maňák

 

Výstava vín pro veřejnost

Veřejná ochutnávka všech přihlášených vín z celé podoblasti proběhne letos nově na nádvoří Zámeckého vinařství Bzenec v době konání 30. ročníku Bzeneckého krojovaného vinobraní (15. a 16. září). V pátek 15. září bude degustační expozice otevřena od 16. hod. a v 17 hod. proběhne slavnostní předávání diplomů oceněným vinařstvím. V sobotu 16. září pak bude degustační expozice otevřena již od 11. hod. Odpoledne zahraje cimbálová muzika Krapina. Slavnostní předání trofeje pro šampiona Slovácké podoblasti proběhne 9. září v Uherském Hradišti v rámci akce Slovácké slavnosti vína a otevřených památek.

Největší a nejvyšší soutěž vín v Česku pořádá Svaz vinařů České republiky spolu s Národním vinařským centrem, za finanční podpory Vinařského fondu a organizaci na Slovácku zajišťuje Sdružení slováckých vinařů.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz