25. 08. 2023 - ČR - Léto a grilování jdou ruku v ruce. Dlouhé večery na zahrádce nebo v pohodlí balkonu vás lákají k rozžhavení grilu a vytvoření nezapomenutelného zážitku.
Aby váš grilovací večer byl skutečně dokonalý a bezpečný, máme pro vás připravené skvělé tipy a recepty s důrazem na tradiční české suroviny. Pojďme společně vyzkoušet grilované žampiony, rozpustit si na jazyku sýr s bílou plísní a jako osvěžující tečku přidat sladké, šťavnaté meruňky. Připraveni na nejlepší grilovací zážitky léta? Tak pojďme na to!
Pro bezpečné grilování platí několik zásad, díky kterým si můžete bezstarostně a naplno vychutnat své oblíbené pochoutky. Za prvé, vždy vybírejte kvalitní suroviny – poznáte je také podle log kvality na obalech, jako jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Za další dbejte na kvalitu grilu a jeho čistotu. Po použití jej vždy důkladně vyčistěte a zejména odstraňte zbytky potravin a mastnotu. Tím zabráníte mnohým potenciálním nepříjemnostem.
Jaké jsou další nástrahy? Nikdo z nás není dokonalý a potraviny na grilu se nám mohou snadno a rychle spálit. Zaměřte se proto na to, aby potraviny nepřicházely do přímého kontaktu s plamenem a zamezte vzniku nadměrného kouře. A samozřejmě se také vyvarujte konzumace spálených potravin. Pokud grilujete maso, je důležité kontrolovat jeho správnou teplotu teploměrem, aby bylo dostatečně propečené, aniž by se připálilo.
Jen málokterá houba se u nás těší takové oblibě jako žampiony. Jejich příprava je snadná a můžete s nimi v kuchyni nebo na grilu doslova kouzlit: poslouží vám jako vynikající příloha, lehký předkrm nebo jako hlavní chod. Pokud se je rozhodnete grilovat, vybírejte vždy čerstvé a pevné houby větší velikosti, v opačném případě hrozí, že se vám při manipulaci rozpadnou. A to by byla škoda! S naším receptem si můžete připravit vlastní královskou hostinu, ve které kromě žampionů budou hrát důležitou roli i kvalitní slanina a modrý sýr.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 min.
Náročnost: *
1. Oloupeme žampiony, zbavíme je nožiček, potřeme olejem, osolíme a opepříme.
2. Slaninu, nožičky a červenou cibuli nakrájíme na menší kostičky, orestujeme na oleji do zlatova, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a necháme vychladnout.
3. Do vychladlé směsi přidáme nadrobený modrý sýr, naplníme jí žampiony a ugrilujeme je na grilu.
4. Kuskus připravíme dle návodu. Okurku, cherry rajčata a ředkvičky nakrájíme na kousky, zamícháme je s trhanými listovými saláty a kuskusem a dochutíme podle chuti.
TIP: Pokud žampiony nepatří mezi vaše nejoblíbenější houby, bez rozpaků je můžete v receptu nahradit například hříbky.
Jemný, krásně vláčný a lahodný – takový je sýr s bílou plísní připravený na grilu. Tento měkký sýr s bílou ušlechtilou plísní má sametový povrch a jemný, vláčný vnitřek. Dokonale se hodí na grilování, ale své zastoupení si najde i ve studené kuchyni, kde se perfektně páruje s vínem, ořechy, ovocem – například hrozny, ale hodí se i k uzeninám. Při grilování je u nás velmi oblíbenou pochoutkou, kterou zvládne připravit i úplný začátečník. Stačí jej vhodně zkombinovat s bylinkami a trocha voňavého štěstí je na světě.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 40 min.
Náročnost: *
1. Oloupaný česnek spolu s bylinkami nasekáme najemno a dáme do mísy, přidáme olej, sůl, pepř, grilovací koření a vše důkladně zamícháme.
2. Ve směsi obalíme sýry s bílou plísní, které poté zabalíme do alobalu a ugrilujeme na grilu.
3. Hotové sýry vybalíme z alobalu a přidáme na ně brusinky.
4. Cuketu, papriku, lilek, červenou cibuli, žampiony a kukuřici nakrájíme na různé tvary, které napícháme na špejle, potřeme zbylou směsí oleje s bylinkami a ugrilujeme dozlatova.
Tip: Špíz můžete konzumovat jako přílohu anebo si jeho jednotlivé části namáčet do rozteklého sýra.
Opečený sýr, zelenina nebo maso patří k evergreenům českého grilování. Pokud ale budete chtít svou rodinu či hosty překvapit, můžete si nad rozpáleným roštem připravit i skutečně nevšední suroviny – třeba šťavnaté meruňky. Toto oblíbené ovoce, které se vyznačuje svěží, letní chutí, můžete podávat jako vynikající sladkou tečku za hlavním chodem, anebo pouze jen tak, ke kávě nebo čaji.
I ke grilování volte kvalitní a zralé meruňky. Jak je poznáte? Stačí se podívat na její slupku! Zlatavá a plná barva vám řekne, že je meruňka připravená k tomu, aby vás potěšila svou sladkou chutí. Naopak, pokud je slupka meruňky spíše do žluta, ještě není zralá a raději ji nechte chvilku dozrát.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 45 min.
Náročnost: *
1. Meruňky rozkrojíme na polovinu a vyjmeme pecku.
2. Cukr necháme zkaramelizovat, opatrně přilijeme rum, trochu vody, osolíme, odstavíme z tepla a zašleháme máslo.
3. Meruňky ugrilujeme do poloměkka na grilu, vložíme je do hotového karamelu, kterým meruňky důkladně obalíme a necháme je v karamelu chvilku probublat na grilu.
4. Na hotové meruňky přidáme nasekané ořechy a zakysanou smetanu.
Tip: Místo meruněk můžete použít i jiné ovoce, které máte rádi – například broskve či hrušky.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.