Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Podzimní vinařské akce na Východní Moravě

Podzimní vinařské akce na Východní Moravě

06. 09. 2023 - VÝCHODNÍ MORAVA - Prázdniny přešly a je tu opět čas babího léta charakteristický návratem dětí do škol a tedy změnou rodinného režimu z módu Pohoda - jazz do módu Plná zaměstnanost. Aby přechod z radovánek k povinnostem nebyl tak bolestivý, připravili jsme pro vás pozvánku na vybrané akce s příchutí a vůní vína, které se brzy uskuteční na Východní Moravě.

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek jsou jednou z nejvýznamnějších akcí svého druhu, která prezentuje bohatost a rozmanitost tradiční lidové kultury na Slovácku. Jejím dějištěm jsou otevřené historické památky královského města Uherského Hradiště, právem nazývaného slováckou metropolí.

Idea pořádat vinařské slavnosti navazuje na prvorepublikovou uherskohradišťskou tradici velkých národopisných výstav. Myšlenka rychle nalezla široký spontánní ohlas ve vinařských obcích a městech a Slovácké slavnosti vína a otevřených památek si tak i přes krátkou dobu své historické existence vysloužily prestižní a uznávané postavení.

Jedná se o ryze nekomerční přehlídku kulturního dědictví regionu, kterou pod odbornou garancí Klubu kultury Uherské Hradiště spolupořádají mikroregiony Staroměstsko, Ostrožsko - Veselsko, Východní Slovácko, Dolní Poolšaví, Za Moravú, Bílé Karpaty a Buchlov.
Do programu se zapojuje téměř stovka měst a obcí z okolí Uherského Hradiště, k nimž se připojují partnerská města Uherského Hradiště: Bridgewater (Velká Británie), Mayen (Německo), Sárvár (Maďarsko), Krosno (Polsko) a Skalica (Slovensko).

Historické jádro Uherského Hradiště se tak již od roku 2003 pravidelně druhý víkend v září proměňuje v jedno velké pódium, na němž se představují desítky folklorních souborů, cimbálových muzik i dechových kapel, a společně s ochutnávkou vín, burčáku a regionálních gurmánských specialit vytvářejí nezapomenutelný zážitek pro desetitisíce návštěvníků.

Velkou zásluhu na úspěchu a popularitě celé akce mají i jedinečné historické památky, jimiž je královské město Uherské Hradiště (jež je hrdým nositelem titulu Historické město roku 2011) doslova poseto. Genius loci sakrálních i světských objektů, či objektů tradiční lidové architektury se tak u příležitosti Slováckách slavností vína a otevřených památek přirozeně a přitom vzácně snoubí s krásou slováckých krojů a stylovým kulturním programem.

Na kole vinohrady

Symbolické uzavírání vinařských stezek 2023

Na kole vinohrady Uherskohradišťska se už blíží! Sobota 7. 10. je tu cobydup. Den zahájíme společnou snídaní na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti už v 8 hodin, zahřejeme se, protáhneme a připravíme se ke startu a vyrazíme do terénu.

Čekají na vás vinaři na čtyřech trasách pro cyklisty a jedné pěší. Trasy pro vás pečlivě označíme a zpátky k nám vás doprovodíme.

Den si užijte projížďkou mezi vinohrady, sklípky a vinařskými uličkami, diskutujte s vinaři o úrodě a víně, bavte se tak, jak to na Slovácku umíme.

Po návratu ze stezek na Masarykovo náměstí případnou únavu z jízdy zažene příval energie při odpoledním koncertu, během kterého můžete směle tančit, ale i degustovat. Několik vinařů si pro vás připraví svá vína, které bude možné ochutnat na místě či si odnést nějakou lahvinku na později domů. S odchodem však nespěchejte, po koncertu bude následovat tombola slosovatelná z kuponů všech účastníků.

A ve večerních hodinách můžete směle pokračovat v některé z otevřených vinoték či sklípků a dál si užívat atmosféru Slovácka!

Burčák se blíží a s ním i slavnosti vinobraní či burčákové pochody

Podzim na Slovácku patří burčáku. Ale nejde jen o něj. Jde také o období, kdy se v mnoha městech či vesnicích odehrávají tradiční akce, mezi nimiž nejslavnostnější jsou slavnosti vinobraní. Při nich jdou ruku v ruce místní tradice, folklor i víno.

Jednu slavnost střídá druhá a začíná to hned první dny školního roku. Vyvrcholením pak bývají v první polovině října velké burčákové pochody, kdy vinohrady v okolí Hodonína, Prušánek a Mutěnic zaplaví tisíce výletníků.

Výběr podzimních vinařských akcí na Slovácku

9.-10. 9. Slovácké slavnosti vína a otevřených památek https://slavnostivinauh.cz/

9. 9. Vinobraní Moravská Nová Ves https://www.mnves.cz/

9. 9. Září-burčák vaří https://www.osdubnanskahora.cz/

9. 9. Strážnické vinobraní https://www.straznice-mesto.cz/straznicke-vinobrani/d-1150

15.-16. 9. Bzenecké krojované vinobraní https://www.bzenec.cz/

16. 9. Vinobraní pod Nechory https://www.obecprusanky.cz/novy/

16. 9. Svátek vína https://www.dkhodonin.eu/

22.-24. 9. Vinobraní Čejkovice https://www.vinodrabek.cz/jak-to-u-nas-zije/vinobrani-2023-posezeni-u-burcaku-cejkovice/

23. 9. Burčákobraní ve Spielbergu https://www.spielberg.cz/

23. 9. Václavský burčákový pochod https://vinaricek.cz/vaclavsky-burcakovy-pochod

30. 9. Tour de burčák po vinařských stezkách Kyjovska https://www.vinarske.stezky.cz/akce/Krajem-vina-Tour-de-burcak-po-vinarskych-stezk-(1)

6.-7. 10. Rozkvašená vína a burčáky (Uherské Hradiště – Sady) https://www.slovacko.cz/2023/06/13/tematicke-vikendy-s-nefiltrovanymi-viny-ve-vinarstvi-medek/

7. 10. Na kole vinohrady Uherskohradišťska https://www.slovacko.cz/nakolevinohrady/

7. 10. Pochod slováckými vinohrady https://www.kct-jmo.cz/turisticka-akce?xid=20729

14. 10. Burčákové Šidleny https://www.sidleny.cz/index.php/kalendar-akci

14. 10. Putování slováckým vinohradem http://mutenice.cz/kulturni-kalendar/action~agenda/page_offset~1/request_format~json/

Až do konce října je pak možné ochutnat víno přímo od vinaře v rámci „Hradišťských otevřených sklepů“, které probíhají letos poprvé od května do října. https://www.uherske-hradiste.cz/otevrene-sklepy-2023/

Vydat se můžete taky „Do Blatnice k vinařovi“, zde však pouze do třetího víkendu v září, tak na nic nečekejte! https://vinariblatnice.cz/uvod#k-vinarovi

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz