Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Slovácký festival chutí a vůní: Oživení tradiční slovácké kuchyně

Slovácký festival chutí a vůní: Oživení tradiční slovácké kuchyně

11. 09. 2023 - UH. HRADIŠTĚ - Tradiční slovácká kuchyně je i v dnešních dnech stále přirozenou součástí životů obyvatel Slovácka. Přesto vlivem moderních kulinářských směrů, ale i zahraniční kuchyně, z domácností pomalu mizí nebo se objevuje spíše vzácně. A tak se stává, že tradiční pokrmy jako třeba fazola po hustu, bramborový guláš, oškvarkové krajance nebo patenty s povidlama jsou spíše vzácnou vzpomínkou na dětství.

Tradice, jejich zachování a oživování jsou přitom pro Slovácko jedním z hlavních pilířů, a proto se zde věnujeme také zachování slovácké kuchyně. Vedle Kuchařek tradičních pokrmů na Slovácku tak vznikl Slovácký festival chutí a vůní. Tento gastrofestival je věnován právě tradiční slovácké kuchyni a setkáte se zde výhradně s místními producenty. Letos se uskuteční již po deváté.

V sobotu 23. 9. v 10 hodin se otevřou brány Skanzenu Rochus. Areál se pro tento den promění v tradiční jarmark toho nejlepšího ze slovácké kuchyně. Přijďte zavzpomínat na jídla z dětství, na vůně, které se linuly kuchyní při nedělním pečení.

Každému ročníku vévodí symbolicky nějak surovina, motiv. Po loňských trnkách jím letos budou luštěniny a uzené. Prodejci už se těší, jakými pokrmy vás překvapí! Jistě nebude chybět některá z tradičních omáček s uzeným masem ani pokrmy jako šumajstr či manželstvo. Luštěniny a uzené se taky výborně hodí do polévek! Ne všechny pokrmy však budou o luštěninách a uzeném. Vedle toho se můžete těšit na nespočet pečených dobrot, ať už naslano či nasladko, domácí kváskový chleba, perníky, povidla, včelí produkty i na oblíbené houbové speciality ze Salaše. No a čím to zapijeme? Děti třeba limonádou z ovocných a bylinných sirupů, dospělí jistě nepohrdnou vychlazeným pivem ze dvou lokálních pivovarů, vínem od místních vinařů, na trávení třeba přijde vhod i slza pálenky. A káva? Ta taky bude, přímo z pražírny!

Během dne se bude nejen ochutnávat, ale i soutěžit o chutné a voňavé ceny. A bude se taky hrát a zpívat, protože folklor ke Slovácku a jeho srdci neodmyslitelně patří.

Přijďte na Slovácký festival chutí a vůní v sobotu 23. 9. od 10 hodin. Více ve facebookové události Slovácký festival chutí a vůní.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz