18. 3. 2013 - Snahy zhubnout by měly začít u správného příjmu jódu. Jód řídí veškeré látkové výměny v těle bez ohledu na cvičení nebo diety, zrychluje metabolismus, pomáhá spalovat tuky a stabilizovat tělesnou hmotnost.
Nadváha je naopak častým důsledkem jodového deficitu v organismu. V přirozeném prostředí českého regionu se jód vyskytuje jen minimálně, proto se doporučuje užívat chemicky jodidovanou sůl a další přírodní doplňky s jódem vhodné k denní konzumaci a vaření.
Není náhodou, že ostrovní národy jako Japonci, jejichž strava je bohatá na jód, patří k těm nejštíhlejším. „Češi vědí, že jíst pravidelně mořské ryby je zdravé, ovšem na jejich jídelníčku se vyskytují zřídkakdy. V našich podmínkách se jód přidává do soli a díky obohacování příkrmů dobytka je obsažen také v mléce a mléčných výrobcích. Ovšem kuchyňskou úpravou se část jódu z potravin ztrácí. Platí, že čím šetrnější úprava, tím vyšší množství zachovaného jódu,“ uvedla výživová specialistka Zuzana Hlinecká.
Za nejspolehlivější formu užívání jódu považuje Hlinecká tekutý doplněk stravy vhodný i k vaření. „Jodis koncentrát je čirý, bez chuti a zápachu. Množství jódu si udrží i při tepelném zpracování, takže člověk má jistotu, že skutečně přijal doporučené množství jódu, které se rovná jedné čajové lžičce na osobu a den,“ vysvětlila Hlinecká. Sám si lidský organismus jód vyrobit neumí, proto je plně závislý na jeho příjmu z potravy.
Při absenci jódu chybí tělu jeho ředitel a organizátor. Jednotlivým orgánům nedocházejí instrukce, jak naložit s látkami přijatými ve stravě, a chybují při látkové výměně – nepovšimnuty vyloučí důležité živiny a zbytečný tuk naopak uloží. Ženám se zvýší hladina pohlavního hormonu, který podněcuje tukové buňky k dalšímu schraňování zásob. Bez jódu metabolismus přechází na úsporný režim.
„Pokud si tělo kvůli jodovému deficitu nedokáže vzít z potravy potřebné živiny a neumí je přeměnit v energii, brzy se objeví nějaký zádrhel, třeba ve formě nadváhy. Správný přísun jódu je základem zdravého organismu, zrychluje metabolismus, podporuje spalování tuků a brání hromadění cholesterolu. Všechny orgány budou přesně vědět, co s přijatými látkami dělat, sacharidům už tak snadno nedovolí přeměnit se v tuk a ukládat se,“ vylíčila Zuzana Hlinecká, výživová poradkyně z PKR Slovakia.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.