Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Svátek svatého Martina bude ve Znojmě patřit mladým vínům

Svátek svatého Martina bude ve Znojmě patřit mladým vínům

18. 10. 2023 - ZNOJMO - Dnes už tradiční akce, která ve Znojmě nesmí chybět jsou Slavnosti Svatomartinských a mladých vín.

Také letos je uvede Znojemská Beseda na Masarykovo náměstí 11. listopadu. „Vinařství je jedna z největších tradic, která ke Znojemsku patří. Proto každý rok na svátek svatého Martina připravujeme slavnosti, na kterých znojemští vinaři představí svá mladá vína. Letos návštěvníky čekají také gastronomické speciality a průvod svatého Martina na bílém koni. Chybět nebudou ani cimbálové muziky a slavnostní požehnání Mons. Jindřichem Bartošem, a to v symbolických 11 hodin a 11 minut,“ zve František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Svatomartinská a mladá vína nabídnou vinaři z vinařství Znovín Znojmo, Vinařství Kacetl, Lahofer, Hanzel, Víno Náprava, Vinné sklepy Lechovice, Arte Vini, Piálek & Jäger, vinařství Halkoci, Mühlberger, St. Andrusiów, Frlaus Wine a vinařství Josef Kořínek. „Letos byl závěr léta bez dešťových přeháněk s vysokými teplotami a cukry tak v hroznech letí nahoru. Vinaři si tak museli pospíšit do vinic, aby měla vína kyseliny. A to napříč všemi odrůdami. Věřím, že naši vinaři uvedou vína s vyváženým poměrem cukru a kyselin a budou tak krásně šťavnatá s dlouho perzistencí, tedy dlouhou dochutí. Červená a růžová očekávejme ovocná ve vůni i v chuti, s jemnou tříslovinou, u červených pak lehce květinové a kořenité aroma. Bílá vína budou bohatá na muškátovou a ovocnou vůni. V nabídce budou i další vína z raných odrůdu vhodných pro výrobu mladých vín,“ komentuje František Koudela.

image

Kromě pochůzkové degustace, která bude probíhat až do večerních 21 hodin, program představí také koncert Cimbálové muziky Antonína Stehlíka, Cimbálové muziky Dyjavan a průvod svatého Martina, jehož trasa začne právě na Masarykově náměstí a povede historickým centrem města. Doprovodit ho můžete hned ve dvou časech, a to v 16 a 18 hodin. Během průvodu se dozvíte legendu, která se k jednomu z nejslavnějších světců váže. Zhlédnete inscenovanou scénku, které přiblíží příběh jeho dobrosrdečnosti.

Vstup je volný.


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz