18. 3. 2013 - V sobotu 23. března se na Staroměstském náměstí v Praze koná 12. ročník Mistrovství ČR v otevírání ústřic.
Od 14:00 hodin se profesionálové utkají v otevírání 30 ks ústřic typu Belon. Hodnotí se úprava, čistota pracoviště a rychlost otevření. Vítěz bude vyhlášen v 16:00 hodin. Organizátorem soutěže je Pražský kulinářský institut a partnerem soutěže je společnost MAKRO Cash & Carry ČR, která je zároveň hlavním dodavatelem ústřic pro soutěž.
Petr Olbrich, Head of TGM HoReCa CZ&SK, při této příležitosti uvedl: „Společnost MAKRO se již několik let zaměřuje na prodej čerstvých mořských ryb a korýšů a buduje důvěru v jejich kvalitu. Nejenom naši HoReCa zákazníci se mohou i díky naší přímé distribuci z rybí platformy spolehnout, že je dostanou v perfektním stavu. Nárůst v prodejích ústřic zaznamenáváme každý rok, ale mezi lety 2011 a 2012 jsme v ČR prodali objemově o 42 % více. V Praze a na Karlovarsku to bylo dokonce o 62 %!“
Mistrovství proběhne podle mezinárodních pravidel. Každý ze soutěžících bude otevírat třicet ústřic typu Belon, které se používají jak na evropském, tak na světovém šampionátu. Správně otevřené ústřice poputují mezi diváky na ochutnávku.
Výkony soutěžících bude hodnotit Bernard Schaut, Key Account Manager Fish MAKRO, který říká: „Letos jsme náš sortiment ústřic podstatně rozšířili. Zjistili jsme totiž, že si zákazníci začali kupovat různé druhy ústřic a doma pak pořádají vlastní ochutnávky a zkoušejí je snoubit s vínem.“
Na fotografii: loňská vítězka Eliška Marková
Vítěz národního kola bude v září vyslán, aby reprezentoval Českou republiku na světovém šampionátu v irském Galway, stejně jako loňská vítězka Eliška Marková. Roman Vaněk z PRAKULu komentuje tuto událost citátem známého francouzského básníka a esejisty Léona-Paula Fargue: „Miluji ústřice: člověk má pocit, jako by políbil moře na ústa.“
Přijďte se podívat a podpořit soutěžící!
Zajímavost o ústřicích a perlách:
Ačkoli ve světě ústřic existuje i jeden poddruh známý jako „perlová ústřice“, má de facto každá běžná ústřice možnost rodit perly. Na začátku je cizí těleso (zrnko písku atd.), které vnikne do ústřice a vyprovokuje ji k tvorbě perleti. Perleť je směs vápníku a bílkovin. Za nějaký čas je perla vytvořena a může putovat například do náhrdelníku.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.