Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Investice do hotelů v CEE opět rostou

Investice do hotelů v CEE opět rostou

02. 11. 2023 - ČR - Investice do hotelů v regionu CEE-6 dosáhly 464 milionů eur, což je nárůst o 74 %, hotely ale musí zlepšit vykazování udržitelnosti a snížit uhlíkovou stopu.

Investice do hotelů na vzestupu

Hotelová investiční aktivita v regionu CEE-6 dosáhla od loňského do letošního června 464 milionů eur, a to i přes znatelné zvýšení nákladů na financování a přetrvávající ekonomické a geopolitické problémy. Oproti předcházejícímu 12měsíčnímu období jde o 74% nárůst. Za poslední dvě pololetí se prodalo 23 hotelů s téměř 3 000 pokojů. Nyní probíhá několik významných transakcí, a tak by letošní celkový objem hotelových investic mohl dosáhnout až 563 milionů eur, což je téměř o 30 % více než v roce 2022. Apetit investorů roste i díky silnému oživení výkonnosti hotelů napříč regionem, v němž tržby na dostupný pokoj (RevPAR) v letošním prvním pololetí o 6 % překonaly úroveň roku 2019.

Magsud Rahmanov, vedoucí týmu hotelových transakcí pro střední, východní a jižní Evropu, Cushman & Wakefield: „V posledních dvou pololetích podpořil transakční aktivitu v hotelovém sektoru v zemích CEE-6 rostoucí tlak na vlastníky, aby prodali nebo refinancovali svá aktiva, a na investory, aby uplatnili nahromaděný kapitál. Roli sehrála také zvýšená výkonnost hotelů. Navzdory obsazenosti nižší než v první polovině roku 2019 vyzdvihl růst ADR v hlavních městech CEE-6 v období H2 2022 – H1 2023 parametr RevPAR nad předpandemickou úroveň. Vzestupný trend v regionu by měl pokračovat: zatímco růst ADR se zmírní, zvyšující se obsazenost pomůže udržet pozitivní dynamiku RevPAR. Stabilizace inflace v kombinaci se zlepšením výkonnosti hotelů a návratem mezinárodních investorů, zejména z Asie a Blízkého východu, v příštím roce pravděpodobně podpoří další nárůst prodejů hotelů. Potvrzuje to několik rozjednaných transakcí, na kterých se nyní podílíme.“

 

Graf 1: Roční objem hotelových transakcí v CEE-6 (v milionech eur)

 

Pozn.:  Země regionu CEE-6 zahrnují Českou republiku, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko

Úvodní foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz