10. 11. 2023 - HANUŠOVICE - Letošní výsadba stromků projektu Holba Jeseníkům proběhla v blízkosti Vřesové studánky na Jesenicku. Pivovarníci tam vysadili v nadmořské výšce přesahující 1 200 m.n.m. 400 mladých smrčků, které doplní stávající vzrostlé stromy.
Projekt pivovar odstartoval před 19 lety ve spolupráci s Lesní správou Loučná nad Desnou a od té doby vysadili zaměstnanci Holby 8 300 mladých stromů.
Hlavním mottem projektu je obnova jesenické přírody a respekt k horám, ve kterých pivovar vaří svoje Ryzí pivo z hor. S pomocí umělé výsadby jesenické lesy lépe odolávají negativním vlivům klimatu, vytváří se prostředí pro různorodé organismy a kvalita lesů příznivě ovlivňuje hospodaření s vodou v Jeseníkách.
„Výsadba v horském terénu není snadná a my jsme na dobrovolné zapojení našich pivovarských kolegů patřičně hrdí. Vydávají se za doprovodu revírníka vysazovat stromky ručně s motykami a speciálními sekeromotykami už od roku 2003,“ říká Ondřej Hnila, marketingový manažer pivovar Holba a dodává: „Tento projekt je poděkování Jeseníkům, které nám dávají ty nejlepší suroviny pro naše pivo – vodu, ječmen a taky horský chmel, ze kterého vaříme našeho exkluzivního Keprníka. Touto aktivitou chceme symbolicky poděkovat nejen horám, které nám díky tisícovkám vysázených stromů doslova rostou před očima, ale myslíme také na budoucí generace.“
Veškerá výsadba probíhá pod odborným dohledem Lesní správy Loučná nad Desnou. Revírník každoročně pečlivě zvolí vhodnou dřevinu s ohledem na lokalitu, typ půdy, průměrné srážky a teplotu a bere ohled na sklon, tvar terénu a nadmořskou výšku. Samozřejmostí je také výběr kvalitní sazenice s dokladem původu, aby dobře rostly a správně doplňovaly les. Po výsadbě si převezmou mladý les na starost revírníci a o les dále pečují - opravují poškozené oplocenky, ožínají sazenice, aby nezarůstaly, a pravidelně je chrání repelenty před zvěří.
Pivovar Holba se aktivně věnuje i dalším ekologicky prospěšným aktivitám. Revitalizace původních ledovacích rybníků se stala důležitou součástí místního ekosystému a je považována za jeden z nejekologičtějších projektů 21. století. Součástí udržitelného přístupu pivovaru je také modernizace vlastních zařízení, např. čističky odpadních vod, používání papírových etiket či ekologické balení zásilek v e-shopu.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.