Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Znojemský advent představuje program na čas, než přijde Ježíšek

Znojemský advent představuje program na čas, než přijde Ježíšek

23. 11. 2023 - ZNOJMO - Než přijde Ježíšek – to je titul Znojemského adventu, který přinese provoněné trhy, kulturní program, zimní pohádkové a filmové kino, ohradu s ovečkami, vyhlídkové kolo a projekt Splněná přání.

Slavnostní zahájení a rozsvícení vánočního stromu na Masarykově náměstí má v programu hned první místo, a to v neděli 3. prosince. „Chceme návštěvníkům Znojemského adventu přinést rodinný a zároveň pestrý program u kterého se zastaví. Během první adventní neděle spolu s Mons. Jindřichem Bartošem zapálíme první adventní svíci a uvedeme koncert ikonického českého zpěváka Janka Ledeckého, který právě vánočním písním věnoval nemalou část své tvorby. Symbolem celého prosince bude jedno velké srdce, které připomene poselství adventu a vánočních svátků,“ popisuje František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Hlavním centrem trhů, koncertů a dalších částí kulturního programu, jako je vystoupení škol a školek, zimní kino a představení pro děti, bude Masarykovo náměstí. První tóny z podia zazní v podání Znojemských žesťů, a to 3. prosince v 16.45 hodin. Následující dny a týdny pak návštěvníci zažijí multižánrový program v kombinaci koncertů, zimního kina a vystoupení škol a školek. Představí se Janek Ledecký, Anna Julie Slováčková, Banda, Paroháči, Shot–C, PoZemi, Adéla Křivanová, Nikol Kratochvílová, Kristina Šimegová a Michal Smrčka nebo Big Bang a Znojemský komorní orchestr. Program zimního kina myslí na děti i dospělé, a proto na velkoplošné obrazovce na Masarykově náměstí návštěvníci uvidí televizní vánoční klasiky jako S čerty nejsou žerty, Lotrando a Zubejda, Tři oříšky pro Popelku, Barbie, Šťastný nový rok, Jak se budí princezny, Čertoviny, Ženská na vrcholu, Přání Ježíškovi nebo Mravenčí polepšovna. Také v letošním roce do historického centra zamíří trubači, kteří vždy v úterý a ve čtvrtek rozezní od 18 do 18.30 hodin náměstí a ulice z Vlkovy věže. Skoro až ladovskou zimu pak připomene ponocný, který se centrem města projde vždy od čtvrtka do soboty, v podvečerním čase, aby ohlásil večerku a hlídal noční klid. Program uvede také jednu speciální část, a to tradiční Zabijačku, která na Masarykově náměstí připomene původní venkovské tradice. Návštěvnici si čerstvé masné výrobky budou moci na místě zakoupit.

Čertovská návštěva

K předvánoční době patří mikulášská nadílka a návštěva čertů, a právě proto 5. prosince na svátek sv. Mikuláše vypukne Pekelná sešlost, o pár dní později 9. prosince se pak městem projdou rakouští čerti Perchtenlauf.

Vánoční stromy na náměstí

Jehličnaté stromy k Vánocům patří od nepaměti. „Ozdobené stromy jsou vždy krásnou dominantou, které se pyšní na Masarykově a Horním náměstí. Děkujeme manželům Anně a Jaroslavovi Staškovým z obce Slup, kteří městu Znojmu věnovali smrk stříbrný o výšce 12 metrů na Masarykovo náměstí. Stejně tak děkujeme městysi Višňové, kteří darovali kavkazskou jedli o výšce asi 10 metrů pro Horní náměstí. Tím ale vánoční nálada rozhodně nekončí. Světelné řetězy ozdobí ulici Obrokovou, ulici Hradní a Václavské náměstí. Ani letos nebude chybět líbací brána u Enotéky, ohrada s ovečkami a fotostěna Josefa Lady,“ popisuje Bohumila Beranová, místostarostka města Znojma. Vánoční náladu při procházkách městem doplní také koledy orchestru Moravia Brass Band, jehož album tradičních koled bude možné slyšet v různých koutech historického centra, díky reprodukované hudbě. Na náměstí Komenského opět vyroste vyhlídkové kolo, díky kterému návštěvníci uvidí zimní Znojmo z ptačí perspektivy, a to od 3. do 31. prosince.

Splněná přání

Naděje, aby všechny děti měly krásné Vánoce a hlavně Štědrý večer. To je myšlenka projektu Splněná přání, který třetím rokem připravila Znojemská Beseda. „Máme pocit, že je to takové hledání dalších Ježíšků. Opět chceme pomoci Oblastní charitě Znojmo, která se stará o děti ze sociálně slabších rodin a z Domova pro matky a otce v tísni. Díky všem, kteří se zapojí mají právě i tyto děti opravdové Vánoce a dárečky pod stromečkem. V loňském roce jsme jich vybrali a předali přes 100 vánočních dárků, tak věříme, že i letos naplníme poselství Vánoc,“ říká František Koudela ze Znojemské Besedy. Cesta, jak dětem pořídit dárky, je jednoduchá a stejná jako v minulém roce. Na nalepovacím štítku bude kromě křestního jména také věk, aby se dárek pod stromečkem dostal do správných rukou. Dárky zabalené do vánočního balicího papíru pak bude nutné dopravit do infocentra na Obrokové ulici, nejpozději do pátku 8. prosince. Obálky se jmény bude možné vyzvednout už od 15. listopadu.

Krysáci na cestě do Znojma

Už od 1. listopadu jsou v Dolním sále Znojemské Besedy nastehovaní Krysáci – pohádková výstava podle stejnojmenného večerníčku, který představuje loutky, kulisy, rekvizity a trojrozměrná dioráma z tvorby dětského seriálu, který patří k nejúspěšnějším večerníčkům České televize za posledních 20 let. Výstava je otevřena každý den. Kromě prohlídek, projekce a dalších aktivit, nabídne také čtení z knihy Jiřího Žáčka Krysáci. Příběhu dvou krysích postav, které žijí na smetišti, propůjčí svůj hlas herec Filip Teller. Otevírací dobu výstavy a jednotlivé dny čtení najdete na webu Znojemské Besedy. „Do ulic se během prosince vydá také maskot jednoho z dvojice Krysáků. Děti ho budou moci potkat, aby se s ním pozdravily nebo třeba i vyfotily,“ doplňuje František Koudela.

Silvestr v divadle

Silvestr je posledním dnem v roce, který každý prožívá jinak. Stejně jako v minulých letech uvede Městské divadlo Znojmo komediální představení, tentokrát s názvem Boeing-Boeing aneb Tři letušky v Paříži, které do Znojma přiveze Strašnické divadlo Praha. Francouzskou příjemně rozvernou komedii, kde lásky přilétají a odlétají, uvede Městské divadlo ve dvou časech, a to v 15 a 19 hodin. Vstupenky je možné zakoupit v turistickém informačním centru na Obrokové a v Louce, nebo na portálu www.vstupenkyznojmo.cz. Podívanou nabídne také Masarykovo náměstí, a to v 19 hodin v podobě pohádkového ohňostroje pro děti.

„Čeká nás jedno z nejkrásnějších období v roce, které ale často bývá spojené s horečným tepem času. Přeji všem, aby adventní dobu prožili ve zdraví a s těmi nejbližšími, a aby program Znojemského adventu alespoň trochu přispěl k naladění na vánoční svátky,“ přeje Bohumila Beranová, místostarostka, která má kulturu v gesci.

Kompletní program Znojemského adventu, včetně časového harmonogramu najdete už nyní na webu Znojemské Besedy. Aktuální informace můžete sledovat také na Facebooku.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz