Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Vůně zabijačky zaplaví ulice v centru Prahy

Vůně zabijačky zaplaví ulice v centru Prahy

18. 01. 2024 - PRAHA - Jitrnice, krvavé jelito, prejt, ovarové koleno, škvarky nebo prdelačka. To jsou všechno pochutiny, které neodmyslitelně patří k tradiční české zabijačce. A abyste si ji dosyta užili, nemusíte jezdit ani na vesnici.

Vesnická zabijačka, to byla v minulosti velká společenská událost. Sešla se na ní nejen celá rodina, ale i přátelé a sousedé. Každý přiložil ruku k dílu, ženy pekly pečivo či připravovaly zeleninu a koření, umývaly sklenice, muži zase měli na starosti vše, co bylo k samotné porážce prasete potřeba.

Hlavní úlohu hrál řeznický mistr, kterého si každý předcházel. Zabijačky probíhaly v zimě, protože se díky chladu uchovávalo dobře maso, a trvaly až do masopustního úterý. V dnešní době mrazáků a chladicích boxů se dá prase porazit kdykoliv, ale zimní období k ní přeci jenom stále patří.

A to ví i ve Vinohradském Parlamentu, a tak svou tradiční akci – zabijačkové hody pořádá v polovině ledna. Excelentní tým kuchařů pod vedením šéfkuchaře Jana Pípala opět přichystal pestrou paletu jídel, kterým se jednoduše nedá odolat.

Stačí zajít od 18. do 21. ledna do Vinohradského Parlamentu, kde mají zabijačkové hody. Tradiční pokrmy v moderním pojetí si budete moci vychutnat v pohodlí restaurace nebo si venku na stojáka dopřát vepřové škvarky v kornoutu či chleba se škvarkovkou a nakládanou cibulí. A chybět nebude ani prodej zabijačkových produktů. „Každý rok se snažíme českou zabijačku přiblížit našim hostům co nejvíce. Chceme, aby ochutnali vše, co k ní neodmyslitelně patří, a aby se cítili, jako by na ní skutečně byli. Vše je tak naprosto čerstvé a chuťově autentické,“ přibližuje koncepci akce Jan Pípal.

Foto: Hynek Hampl

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz