Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Od teorie k praxi a (nejen) vinnému poznání: sommelierské vzdělávání

Od teorie k praxi a (nejen) vinnému poznání: sommelierské vzdělávání

12. 03. 2024 - ČR - Představte si cestu, která vás zavede od teoretických znalostí až k praktickým dovednostem, a nejen ve světě vína, ale i v širším spektru gastronomických požitků.

To je vzdělávání v oblasti sommelierství – příležitost k lepšímu porozumění vína, ale také k objevování dalších nápojů a gastronomických dobrodružství. V tomto článku se ponoříme do světa sommelierského vzdělávání a jeho klíčové role při obohacování znalostí a našich chuťových zážitků a profesního růstu.

Kurz Certifikát sommeliera - více než klasický vzdělávací kurz

Každoroční největší vzdělávací událostí na sommelierském poli je šestidenní kurz Certifikát sommeliera, komplexní kurz akreditovaný Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Tento kurz se odlišuje od ostatních kurzů na trhu nejen akreditací MŠMT ČR, ale hlavně tím, že zahrnuje všechny dovednost, které nezbytně do sommelierského oboru patří. Kurz tak není jen o vínu z České republiky, Francie, Itálie a celého světa, ale zahrnuje i svět doutníků, čajů, kávy, čokolády, piva a destilátů. Na každém kurzu do pomyslných školních lavic zasednou nejen dovozci vína či sommelieři z gastro provozů vykonávající svou profesi aktivně a kteří se tak snaží prohloubit si sví znalosti, ale také milovníci vína, pro které je víno a vše kolem něj koníčkem a v rámci kurzu tak mají možnost uceleně ochutnat vína z celého světa a současně získat znalosti i nové cestovatelské plány, do kterých méně či více známých vinařských regionů příště vyrazit na cesty za novým poznáním. Důležitým pilířem kurzu je i omezený počet účastníků cca 15 účastníků

Během šesti dní se účastníci intenzivně věnují výuce a praktickým cvičením všech sommelierských dovedností. Začátek programu se zaměřuje na role sommeliera, tvorbu vinného a nápojového lístku a techniky prodeje. Účastníci se dále vzdělávají v degustaci jak teoreticky, tak prakticky a mají možnost ochutnat více než 250 degustačních vzorků. Důležitou součástí programu je i osvojení si znalostí vinné révy, nejlepších odrůd, historie, podmínek pro její pěstování a vegetačního cyklu. Sommelieři se musí seznámit s výrobou vína, vinařskými technologiemi, složením a také praxí v odhalování vad, nedostatků a chorob vína. Během programu je také věnována pozornost podávání vín, vinařské kultuře v České republice a vinařské geografii Evropy, Asie, Oceánie, Ameriky a Afriky.

Vedle nezbytné teorie je důraz je kladen na praxi, párování vína a pokrmů a trénink správné prezentace vína. Posluchači tak prakticky zkoušejí kombinace jídel a nápojů při šesti obědech a čtyřech večeřích a současně má i každý sám prostor aktivně trénovat prezentaci vína ostatním účastníkům kurzu. Mimo jiného právě zde se osvědčuje, že omezený počet účastníků na každém kurzu je nejen důležitým pilířem pro kvalitu kurzu jako takového ale též umožňuje, aby si každý účastník tuto praktickou dovednost opakovaně vyzkoušel a po absolvování kurzu tak již tuto dovednost velmi dobře uměl.

Další sommelierské dovednosti jsou prezentovány prostřednictvím teoretického výkladu a praktických degustací destilátů, piva, vody, nealkoholických nápojů, kávy, čaje, čokolády, sýrů a doutníků. Každý účastník obdrží kompletní, barevně tištěné studijní materiály a odnese si mnoho nezapomenutelných enogastronomických zážitků. Nejbližší další termín vzdělávacího programu se bude konat v Praze ve třech víkendech 19. a 20.10., 2. a 3.11 a 23. a 24. 11. 2024 s bližšími informacemi na webových stránkách www.certifikatsommeliera.cz.

Kurz vede Ivo Dvořák, prezident Asociace sommelierů ČR a člen představensta Mezinárodní asociace sommelierů ASI, několikanásobný vítěz sommelierských soutěží, soudní znalec a vítěz Mistrovství světa Habanosommelier.

Junior certifikát sommeliera: Klíč k profesnímu úspěchu v gastronomii pro studenty odborných školy

V dnešní době je gastro obor stále více konkurenční a náročnější na nabízenou kvalitu hostům. Pro mladé studenty gastronomických školních oborů se zájmem o sommelierství je tak zásadní získat nejenom teoretické znalosti, ale i praktické dovednosti potřebné pro úspěšný start jejich profesní kariéry. Asociace sommelierů ČR tak připravila kurz Junior sertifikát sommeliera pro studenty odborných škol, který se tak stává jedním z nezbytných nástrojů na té pomyslné startovací čáře jejich budoucí pracovní cesty.

Tento intenzivní dvoudenní kurz je speciálně vytvořen pro studenty odborných škol a zaměřuje se jak na teoretickou, tak i praktickou část výuky oboru sommelier. Jeho cílem je nejenom studentům předat nejdůležitější informace, ale kurz je poskládán tak, aby u studentů vzbudil zvídavost a chuť se oboru věnovat se zájmem a vědomím důležitosti sommelierské profese.

Sommelier není jen odborník na víno, ale je klíčovou postavou v gastronomickém světě. Jeho práce zahrnuje tvorbu vinné karty, ekonomiku provozu a úzkou spolupráci s kuchařem, objevování vinařských regionů, ale správným výběrem vína a jeho kombinací s pokrmy může sommelier hostům zážitek z návštěvy restaurace povýšit na nezapomenutelný večer.

Teoretická část kurzu zahrnuje obecné znalosti sommeliera od pěstování révy vinné a výroby vína po jeho klasifikaci a poznání jednotlivých odrůd. Studenti se naučí, jak správně otevřít láhev vína dle mezinárodních sommelierských standardů a jak víno prezentovat hostům. Tyto dovednosti jsou základem, na kterém mohou studenti dále stavět.

V praktické rovině se studenti naučí správný servis vína a jak představit víno hostům s elegancí a sebedůvěrou. Těmto praktickým školením v běžných školních osnovách často nebývá dán potřebný prostor, a proto je tento kurz neocenitelným přínosem pro všechny budoucí profesionály v gastronomii. Neméně důležitou možností v rámci praxe studentů je aktuálně i nová možnost pro odborné školy absolvovat s Asociací sommelierů ČR odborný výlet za poznáním moravských vinařství.

Absolvování kurzu a úspěšné složení závěrečného testu přináší studentům nejen potřebné vzdělání, ale obdrží i osvědčení o zkoušce, které může být konkurenční výhodou na trhu práce a klíčem otevírajícím dveře do jejich profesní kariéry po škole.

Bližší informace o kurzu jsou dostupné na www.sommeliermoravy.cz/csos/

Kurz se v letošním roce konal již na 4 školách, lektory kurzu jsou Ivo Dvořák, prezident Asociace sommelierů ČR a František Koudela, viceprezident Asociace sommelierů ČR.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz