19. 04. 2024 - ČR - Redakce časopisu Gastro&Hotel již po osmé vyhlašuje výsledky ankety Zlatý kuchař. Ceny převzali vítězové v sedmi kategoriích – Zlatý kuchař, Zlatý zahraniční kuchař, Objev roku, Síň slávy, Zlatý cukrář, Hvězda street foodu a Volba veřejnosti.
O pořadí rozhodovali hodnotitelé z řad odborníků a fandů gastronomického řemesla, kteří, jak bývá zvykem, sestavili svůj vlastní žebříček deseti nejzajímavějších českých kuchařů/kuchařek roku 2023, určili jednoho zahraničního kuchaře/kuchařku, jmenovali jednoho kandidáta/kandidátku na Objev roku, dali svůj tip na kuchaře/kuchařku, který/á vstoupí do Síně gastronomické slávy, určili Zlatého cukráře / cukrářku a jmenovali Hvězdu street foodu. U každého z nominovaných měla být oceněna především invence, kreativita a originalita.
Pořadatelé též opět vrátili populární kategorii Volba veřejnosti, která proběhla online na webu www.zlatykuchar.cz.
Redakce také připravila tištěnou mapu Zlatého kuchaře 2023, podle níž si milovníci gastronomie budou moct snadno vyhledat restaurace, ve kterých vaří první dvacítka kuchařů, samozřejmě včetně vítězů, a kde se tím pádem vždy dobře nají.
Jak to všechno dopadlo, jsme se dozvěděli ve čtvrtek 18. dubna na slavnostním vyhlášení, které se konalo od 16 hodin v pražské kavárně Café Louvre na Národní třídě.
Vítězové jednotlivých kategorií převzali ceny z rukou Lukáše Sejáka, ředitele společnosti Fagor Professional Česká republika. Ceny opět vyrobil ve svém studiu kovář Jiří Hrála.
O produkci a komunikaci se opět postarala reklamní agentura NET Production, s.r.o.
Zlatý kuchař 2023
Jan Knedla, Papilio, Vysoký Újezd
Marek Fichtner, Červený Jelen, Praha
Jan Punčochář, U Matěje, Praha
Zlatý zahraniční kuchař: Matteo De Carli, Casa De Carli
Objev roku: Dominik Unčovský, Makro akademie, Praha
Zlatý cukrář: Michal a Gabriela Hrubcovi, Votre plaisir, Praha
Síň gastronomické slávy: Vladislav Stuparič
Hvězda street foodu: Radek Příhonský, TacoTruckMex
Volba veřejnosti: Jaroslav Viktora, Angusfarm, Soběsuky
Kompletní výsledky všech oceněných najdete na našich webových stránkách www.gastroahotel.cz.
Jan Knedla strávil většinu své kuchařské kariéry v zahraničí. Vařil ve špičkových restauracích v Itálii, Velké Británii, Rusku nebo Hongkongu. Po návratu z Čech se stal nejmladším šéfkuchařem v historii luxusního hotelu Carlo IV na Senovážném náměstí. Pro restauraci Inn Ox Lounge&bar připravil jedinečné degustační menu párované s organickými víny. Všechny restaurace, ve kterých v zahraničí pracoval, se pyšnily dvěma michelinskými hvězdami, sám nechce dělat krok dozadu, a proto na tu hvězdu cílí také. Ve své restauraci Papilio, která se nachází v brdských lesích ve Vysokém Újezdě, nabízí degustační menu složené z pokrmů moderní české kuchyně doplněné o japonské suroviny. V loňském roce zvítězil v anketě Zlatý kuchař 2022, a to v kategorii Objev roku.
Marek Fichtner působil jako kuchař nebo šéfkuchař na pětihvězdičkové výletní lodi a v pětihvězdičkových luxusních hotelech. Vařil i v Saúdské Arábii, zkušenosti sbíral i ve Švýcarsku, na čas zakotvil i v v jedné z deseti nejlepších restaurací, jakou už tehdy byla kodaňská Noma. Po návratu do Čech rozmazloval své hosty v kuchyni pražského hotelu Kempinski a restauraci Le Grill. Řadu let bylo jeho jméno spojováno s kuchyní v pětihvězdičkovém restaurantu Augustine na Malé Straně. V současné době šéfuje pražské restauraci Červený Jelen v pražském paláci Špork. Marek Fichtner své zkušenosti předává dál i na svých kurzech v Gourmet Academy. V loňském roce získal v anketě Zlatý kuchař první místo v hlavní kategorii.
Jan Punčochář patří mezi nejznámější české odborníky na gastronomii. Kuchařskému řemeslu se vyučil v hotelu Ambassador. Své první profesní zkušenosti sbíral hned v několika vyhlášených pražských restauracích – Rybí trh, International Zlatá Praha nebo Zátiší Groupe. Má za sebou zahraniční stáže v michelinských restauracích, jako jsou Hangar 7 a Tim Raue. Své kuchařské dovednosti předváděl také v přední švýcarské restauraci Häberlis Schűtzenhaus. Po návratu do Prahy se stal šéfkuchařem restaurace Le terroir, kde zakotvil na 10 let, a od roku 2014 vládl kuchyni v Grand Cru Restaurantu. Obě získaly během jeho působení řadu ocenění, včetně těch michelinských. Je také trojnásobným vítězem ankety Zlatý kuchař. V současné době vládne restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce, kde předvádí to nejlepší z české kuchyně.
Matteo De Carli, italský šéfkuchař, rodák ze severoitalského Varese, gastronom a provozovatel italské restaurace Casa De Carli, která je od roku 2013 doporučovaným místem v průvodci Michelin Main Cities of Europe. V letech 2011 a 2012 byl šéfkuchařem slavné michelinské restaurace Cipriani v New Yorku, kde pravidelně vařil pro takové hvězdy jako Kim Kardashian, Bono Vox nebo Rihanna. Pozice šéfkuchaře v Cipriani mu pomohla stát se známou kulinářskou osobností. Společně s šéfkuchařem Riccardem Lucqueem byl Matteo De Carli označen akademií Accademia Italiana della Cucina za jednoho ze dvou hlavních propagátorů a strážců kvalitní italské kuchyně v České republice. Kuchyň čerpá z jeho gastronomických zkušeností a nabízí jednoduché, moderní pokrmy z čerstvých a sezonních surovin.
Dominik Unčovský, vycházející hvězda gastronomického nebe. Ve 14 letech začínal jako asistent v kuchyni šéfkuchařských hvězd Romana Vaňka a Zdeňka Pohlreicha. Vyučil se v Pražském kulinárním institutu, prošel si známými českými podniky, jako La Bottega di Finestra, Sansho a Mánes, tři roky působil v prestižním rakouském hotelu A-ROSA v Kitzbühelu, absolvoval stáž v Indii. Vyhrál národní kolo prestižní soutěže Bocuse d'Or, která je přirovnávána ke gastronomické olympiádě, a postoupil do evropského kola, které se konalo v norském Trondheimu, což je obrovský úspěch pro českou gastronomii. Zkušenosti, které tím získal, jsou k nezaplacení.
Gabriela a Michal Hrubcovi. Preciznost francouzského cukrářství a opravdová chuť – tak by se daly definovat úžasné dezerty Votre plaisir. A to vše má na svědomí bývalý hasič Michal Hrubec a jeho žena Gabriela. Celé Votre plaisir začalo před 4 lety citronovou tartaletkou ve Francouzské Guyaně, kde si uvědomili, že již nastal čas začít se jídlu věnovat společně profesionálně. Postupně opustili svoje dosavadní zaměstnání, vybudovali v pražských Kbelích cukrářskou výrobnu, stali se pravidelnými prodejci farmářských trhů na Náplavce a na Kulaťáku, dodali nemálo zboží do spousty kaváren a restaurací, zúčastnili se gastro akcí Apetit piknik, Foodparade, Čajomír Fest, Francouzské trhy či Francouzský filmový festival. Jejich první cukrárna se nacházela v Soukenické ulici, po jejím vytopení přesídlili do Brna a v roce 2019 se opět vrátili do Prahy a v Klimentské ulici otevřeli cukrárnu Votre plaisir.
Vladislav Stuparič se už před 50 lety rozhodl stát kuchařem a kuchařině, jako řemeslu, se věnoval více jak 40 let. Práce pod kuchařskou čepicí mu umožnila pracovat s národními týmy kuchařů a cukrářů na návratu toho českého mezi elitní týmy Evropy i světa. Podařilo se, a po několika letech vozili medaile i z kuchařských olympiád. Osobně počty medailí a ocenění nepokládá za důležité, i když každá a každé stálo hodně práce a každé a každého si váží. Byl členem Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. V roce 1994 získal řád Rytíř mezinárodní Asociace mistrů poradců ve francouzské gastronomii. O rok později se stal Kuchařem roku. V roce 1996 získal bronzovou a stříbrnou medaili z kuchařské olympiády v Berlíně. V letech 1997–2000 byl kapitánem Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Jako šéfkuchař působil v hotelech Renaissance Praha a Panorama Praha. V roce 2009 otevřel vlastní kuchařské studio Atelier Culinari. Je akreditovaným komisařem pro mezinárodní soutěže pořádané Světovou asociací kuchařských svazů.
Radek Příhonský. Vaření ho provází celý život již od dětství. Vystudoval SOU učiliště Hloubětín, obor kuchař-číšník. Během 40 let šéfoval v luxusních restauracích a hotelech, jako je Grand Hotel Pupp, Lví Dvůr, Parnas, U Modré kachničky nebo restaurace Zahrada v Opeře. V roce 2009 se stal osobním kuchařem Karla Schwarzenberga na Ministerstvu zahraničních věcí. Reprezentoval českou gastronomii v Jihoafrické republice, Indonésii, Izraeli, Dánsku, Itálii a Mexiku. Práci pro luxusní restaurace opustil a pořídil si vlastní food truck, v němž vaří mexické speciality. Taco Truck Mex je jeho splněný sen. Se svým týmem, na který nedá dopustit, objíždí každý víkend od jara do zimy celou republiku a vydává se i do jiných evropských zemí.
Jaroslav Viktora se vyučil kuchařem v roce 2005. Po studiích začal pracovat v jedné plzeňské restauraci, odkud přešel do Švejk restaurantu U Zeleného stromu v Nepomuku. Po té se přesunul na Zámek Zbiroh. Po zkušenosti ze Zbirohu a krátké zastávce v šumavském podniku U Štěpána přišel známý s tím, aby jako šéfkuchař s ním otevřel nový podnik v Plzni. Shodou okolností v době, kdy se restauraci nedařilo moc dobře, přišla nabídka, která se nedala odmítnout. Práce v Angusfarm, majitele Marcela Krause, byla to pravé. Byl nadšený, nebylo co řešit. V Angusfarm pracuje od znovuotevření po rekonstrukci, tedy od února 2019.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.