29. 04. 2024 - ČR - Podle průzkumu společnosti BILLA na Pálení čarodějnic nebo dříve na filipojakubskou noc pětina Čechů doma griluje a takřka polovina se pak vydává na setkání s přáteli k ohňům po celé zemi.
Setkání u ohňů dávají přednost ženy, muži se raději setkají s přáteli doma u grilu. K obojímu ovšem neodmyslitelně patří dobré jídlo, ať už tradiční špekáčky, klobásy nebo maso a další potraviny na gril.
Prodeje klobás a špekáčků v období konce dubna a přelomu května rostou. „Z našich statistik vyplývá, že meziročně v tomto období roste prodej klobás o pětinu. Stejně tak prodeje produktů na grilování. Letos tento trend zaznamenáváme už od počátku dubna, což připisujeme teplému a hezkému počasí na začátku měsíce,“ konstatuje Dana Bratánková, vedoucí korporátní komunikace & Public Affairs BILLA ČR
Z průzkumu dále vyplývá, že tradičně Češi grilují maso (64 % respondentů) v nejrůznějších podobách. Překvapivě na druhém místě v oblíbenosti je zelenina (25 %), následují sýry (24 %), až na čtvrtém místě jsou uzeniny (23 %). Zdravý trend stravování pak potvrzuje grilování tofu, kterému dává přednost 10 % lidí.
Jak správně a zdravě grilovat?
Klasický gril s uhlíky vyměňte za kontaktní nebo plynovou variantu. Rizikový odkapávající tuk tak nepřijde do kontaktu s žárem a vznik škodlivých látek je co nejvíce potlačen. Snažte se také zkrátit délku přípravy: maso krájejte na menší kousky, případně z něj připravte třeba špízy. Obracejte vše raději kleštěmi, nikoliv vidličkou. Nadbytečné napichování masa totiž může způsobit další uvolňování šťávy.
Určitě si takovou událost chcete užít bez komplikací. Bakteriím se v létě daří skvěle, tak si jimi nenechte pokazit den. Co pro to udělat?
Další rady najdete zde: https://www.gustoacademy.cz/clanky/detail/tipy-na-zdrave-grilovani.
Rady pro výběr a přípravu masa najdete zde: https://www.gustoacademy.cz/clanky/detail/jak-vybrat-maso-na-grilovani.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.