28. 05. 2024 - ČR - Na 147 místech po celé České republice, od Aše po Beskydy, se v sobotu 11. května uskutečnil komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů ze zemí Latinské Ameriky, Afriky a Asie.
Deky a piknikové koše plné dobrot. Domácí pomazánky, banány, termosky s kávou, buchty nebo kakaové sušenky. To vše si přinesli účastnící Férových snídaní po celé republice. V Blansku přišla se svou rodinou i Eva Vylíčilová a popsala tamní atmosféru: „Na Férovou snídani se těšíme celý rok. Potkáme se s kamarády a navzájem si ochutnáme připravené dobroty. Zatímco naše děti dovádějí v parku, my si testujeme znalosti o životech pěstitelů díky připravenému kvízu. Do košíku jsme si letos připravili kávu a džus s certifikací Fairtrade, ale také palačinky s fairtradovou čokoládovou pomazánkou.“ Jen o pár metrů dál od Vylíčilů si dopoledne rozprostřeli deku Buřtovi, z košíku vytáhli fairtradové sušenky, čokoládu a banány. Lukáš Buřt do parku vyrazil se svou ženou a synem: „Je to pro nás příjemná lokální akce. Zároveň mi přijde důležité připomenout si, že za každou naší potravinou stojí úsilí lidí, kteří si zaslouží spravedlivé ohodnocení a důstojné podmínky pro život.“
Nejvíce lidí se letos sešlo v Chrudimi. Místní organizátorka Jana Švecová do spolupráce zapojila hned několik sousedních obchodníků. „Férovou snídani pořádáme už deset let a chtěli jsme letos udělat změnu. Napadlo nás na náměstí postavit dlouhý sousedský stůl, u kterého se postupně vystřídalo kolem 500 lidí. Ráno jsme místo vyzdobili vlaječkami a pro děti nachystali křídy a pexesa. Přišlo hodně rodičů s dětmi a bavila je také výzva posnídat v pyžamu,” popsala atmosféru.
„Lidé na Férové snídani dávají symbolicky najevo, že se zajímají o původ své kávy nebo čokolády. Chtějí podpořit lepší péči o životní prostředí i životní podmínky pěstitelů, a zároveň si uvědomují, že farmáři po celém světě bojují s extrémními výkyvy a nestabilitou počasí z důvodu změny klimatu,“ popisuje koordinátor akce Stanislav Komínek z organizace Fairtrade Česko a Slovensko. Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade, který je věnován spravedlivému obchodu. Pěstitelé ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky si mohou vlastní prací vydělat na důstojný život a za své plodiny dostávají odpovídající odměnu. Na polích a plantážích tak nemusejí pracovat jejich děti a pěstování může být šetrné k přírodě.
Další informace o akci naleznete na www.ferovasnidane.cz.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.