Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Kam na brigádu a za kolik?

Kam na brigádu a za kolik?

14. 06. 2024 - ČR - Mnozí studenti a studentky středních a vysokých škol si potřebují přes léto přivydělat. Hledání té správné brigády si však není třeba nechávat na poslední chvíli, koncem června či začátkem července už může být pozdě.

„Letos mají brigádníci největší šanci získat práci na pozicích prodavač, pokladní administrativní pracovník a dělník. Následují pozice v gastronomii: číšník/servírka a kuchař, hodně poptávaná je i pozice zaměstnance provozu restaurace či pomocná síla do kuchyně, což koresponduje s růstem nabídky gastronomických služeb v turisticky exponovaných lokalitách,“ říká Tomáš Pavlíček z portálu Prace.cz a dodává: „Velký zájem zaměstnavatelů je také o řidiče a skladníky/manipulanty. Práce v logistice a skladech je hodně celý rok, nyní zde firmy potřebují vykrýt činnosti svých kmenových zaměstnanců, kteří budou čerpat dovolenou. Žádaní jsou také pracovníci ostrahy ze stejných důvodů, léto je navíc hlavní sezónou hudebních festivalů a dalších velkých kulturních či sportovních akcí, kde jsou právě pracovníci ostrahy potřeba.“

Ne každý chce pracovat za pokladnou či v kuchyni restaurace, láká je práce za volantem či u moře

Nabídka pracovních pozic nekoresponduje ale vždy s přáními uchazečů o práci. „Zájemce o brigádu láká často rozmanitější práce: jako řidič, kurýr či delegát cestovní kanceláře, nebo naopak pohodovější práce na recepci či jako fakturant/fakturantka,“ říká Tomáš Pavlíček.

Kolik si brigádníci vydělají?

Podle dat portálu Platy.cz si například pomocná síla do kuchyně vydělá v průměru 150 Kč / hodinu, dělník 170 Kč / hodinu, pracovník ostrahy 175 Kč / hodinu, číšník 183 Kč / hodinu. Prodavač pak 184 Kč / hodinu, skladník 188 Kč / hodinu, delegát cestovní kanceláře 193 Kč / hodinu, administrativní pracovník 195 Kč / hodinu, řidič 205 Kč / hodinu, kurýr 215 Kč / hodinu.

Nejvíce brigádnických nabídek je z Prahy (40 %), Jihomoravského kraje (14 %) a Středočeského kraje (11 %). Dále pak následují kraje Moravskoslezský (6 %), Plzeňský (4 %), Jihočeský (4 %) a Královéhradecký (3 %). Ostatní kraje mají pod 3 %, nejméně pak kraj Karlovarský (1 %).

„Mnoho studentů a studentek s hledáním letní brigády čeká, až skončí školní rok. A to již mohou být nejlepší místa obsazená. Vyplatí se tedy vybírat již v první polovině června,“ doporučuje Tomáš Pavlíček.


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz