Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Hudební festival Znojmo přinese mimořádné zážitky

Hudební festival Znojmo přinese mimořádné zážitky

08. 07. 2024 - ZNOJMO - Festival Hudba Znojmo má letos na programu přes 35 koncertů a doprovodných akcí s podtitulem „Hudba a vítězství“. Pořadatelé označují letošní program jako oslavný, vzpomínkový i mimořádně nabitý. Dvacátý ročník se koná v termínu 10. až 28. července a přinese poprvé v historii dvě opery ve vlastní produkci, tři výroční koncerty mapující historii festivalu i koncert na vodě či ve slaměném amfiteátru.

V semknuté dramaturgii se prolíná všemi akcemi letošního ročníku téma Hudba a vítězství. „Vítězství vidím v tom, že se 20 let nepřetržitě koná hudební festival ve Znojmě, který nezastavila ani covidová opatření. Je to vítězství znojemské operní stagiony, kterou každoročně stvárňujeme ve vlastní produkci a přinášíme v netradičních prostorách. Vítězství vidím i v nominacích na Ceny Thalie a mnoho odbornou kritikou vysoce hodnocených hudebních výkonů,“ vyjmenoval prezident festivalu Jiří Ludvík.


Na programu je galakoncert operního pěvce Adama Plachetky, který si připravil program složený z árií, jež postupem doby na festivalu ztvárnil. Podruhé ho návštěvníci uvidí ve zcela jiné poloze – s Ondřejem Havelkou připomenou nesmrtelné písně Ježka, Voskovce a Wericha v programu Nebe na zemi v zámecké zahradě Státního zámku v Uherčicích. Slavnostní zahajovací koncert patří jako každoročně patronovi festivalu Pavlu Šporclovi. Dále se mohou návštěvníci těšit na klavíristu Matyáše Nováka, orchestr Czech Ensemble Baroque, Dagmar Šaškovou, Moniku Knoblochovou a další.


Festival je plný vystoupení skvělých interpretů z oblasti klasické hudby. „Nezapomene ale ani na cimbálovou muziku, jazz a crossover programy ani na vinařské akce, které mají na našem festivalu pevné místo. Návštěvníky také zavede do netypických prostředí, kde by klasickou hudbu nečekali,“ doplnila tisková mluvčí Petra Štorková. Zazní tak například Telemannova Vodní hudba na hladině mašovického lomu nebo vystoupí VUS Ondráš ve slaměném amfiteátru. „Letošní ročník slibuje neskutečnou úroveň a špičkové zážitky pro návštěvníky,“ pozval umělecký ředitel festivalu a uznávaný dirigent Roman Válek.


Další z novinek letošního ročníku je opera pro celou rodinu Porucha na lodi Nautilus. Jejím autorem je Lukáš Hurník a jedná se o světovou premiéru. „Chceme už malé děti nadchnout do klasické hudby a vychovat si nové, mladé publikum,“ řekl Jiří Ludvík.


Poslednímu festivalovému víkendu dominuje dramatické oratorium Juditha Triumphans. „Juditha Triumphans je nádherné oratorium s dramatickým dějem. Ve světě je velmi oblíbené, v Česku však neznámé. Domnívám se, že budeme svědky české premiéry. Autorem je Antonio Vivaldi, o němž je známo, že psal pro studentské prostředí a liboval si v různých hudebních kuriozitách. Proto se mohou diváci těšit na kuriozní zvuky a mnoho atypických hudebních nástrojů,“ přiblížil dirigent Válek.


FESTIVAL JAK VÍNO

Hudební festival Znojmo se také snaží provázat přitažlivou hudbu s nezaměnitelným vínem znojemského regionu. Všechny koncerty jsou doprovázeny ochutnávkou vín regionálních vinařů. Akce spojuje téměř dvě desítky vinařství, která na koncertech provádějí degustace a besedy o víně. V rámci festivalu vzniká také unikátní limitovaná edice festivalových vín. Jedinečnou kolekci nejlepších vín vybírá speciálně po festival utvořená komise sommelierů, vinařů a osobností. A jelikož k dobrému vínu patří i lahodné jídlo, připravuje několik znojemských restaurací i speciální festivalová menu.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz