Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Vinobraní ve Znojmě slaví 40 let!

Vinobraní ve Znojmě slaví 40 let!

09. 07. 2024 - ZNOJMO - Jubilejní 40. ročník festivalu lákající vždy v září na skvělé víno, bohatou historii a špičkový kulturní program se ve Znojmě odehraje právě letos 13. až 15. září.

Za tu dobu se Znojemské historické vinobraní stalo nejen jednou z nejstarších, ale svým rozsahem, návštěvností a bohatostí programu i jednou z největších akcí tohoto druhu v České republice.

Pravidelně vždy druhý zářijový víkend se historické centrum Znojma promění opět v „královské město“ a připomene středověkou dobu Jana Lucemburského. Ten skutečně přijel do Znojma v roce 1327 – údajně zapít zdařilé státnické jednání ve slezské Vratislavi. Znojmo pro něj už tenkrát přichystalo nejen výtečné víno, ale i bohatý program. A obojí je jeho lákadlem dodnes.

JAK TO VŠECHNO ZAČALO
První Znojemské historické vinobraní se uskutečnilo už v roce 1966. Jeho autorem a zakladatelem byl František Koukal (1913–1988), který dokázal ve svém scénáři skloubit jak slavnou minulost královského města na řece Dyji, tak jeho zachovalé historické kulisy a vinařskou tradici. Ač rodilý Vídeňák, prožil téměř celý život ve Znojmě, a jako vlastenec se vášnivě zajímal o českou historii, zejména o období Přemyslovců. V roce 1967 byl založen státní podnik Znojemské historické vinobraní (který nahradil původní pořadatelský výbor prvního ročníku) a František Koukal se stal jeho ředitelem. Okázalá oslava feudální moci však byla trnem v oku tehdejšímu komunistickému režimu, které nařídilo znojemskou tradici zrušit. A tak roku 1973 zaniká pořadatelský státní podnik a s ním i velkolepé kulturně-historické slavnosti s rytířskými turnaji a průvody v dobových kostýmech. Tehdy šel František Koukal oficiálně do důchodu, ale i přesto až do roku 1976 dál organizoval na Znojemském hradě slavné Hodokvasy s historickými osobnostmi: např. s českým králem Přemyslem Otakarem II. a rytířskou obsluhou na koních, nebo třeba s Hynkem z Kunštátu a Jevišovic řečeným „Suchý Čert“. František Koukal zemřel roku 1988 ve Znojmě. V březnu 1997 byl jmenován čestným občanem města Znojma in memoriam. Ke znovuobnovení slavností došlo až v roce 1990.

O tom, že „otec vinobraní“ František Koukal nasadil laťku opravdu vysoko, svědčí i fakt, že zatím rekordně největší a nejúspěšnější vinobraní se konalo hned v roce 1967. Originální program s téměř 600 kostýmovanými účinkujícími tehdy zhlédlo na 110.000 návštěvníků. V současnosti se průvodu se účastní okolo 500 postav a diváků obvykle bývá okolo 80.000. Znojemské historické vinobraní se ve své konkurenci dlouhodobě drží na těch nejvyšších příčkách.

NA POČEST KRÁLI
Královská družina v čele s králem Janem Lucemburským byla ústřední postavou Koukalova scénáře od samého počátku. Znalost historie mu umožnila zakomponovat do programu nejen na svou dobu velmi vydařenou kostýmní výpravu, ale i reálné scény, jako třeba předávání městských práv do rukou konšelů či trestání nepoctivých kupců máčením v kašnách. Obojí – a mnohé další – se divákům nabízí k zhlédnutí dodnes.

Největším lákadlem je každoročně průvod krále Jana Lucemburského, do kterého se zapojuje na pět stovek dobově oděných postav i téměř stovka živých zvířat – počínaje koňmi rytířů a urozených členů dvora, přes dravce a psi lovecké družiny, až po hady nebo velblouda. Trasa průvodu je poměrně dlouhá a prakticky neměnná, takže mají návštěvníci města i jeho obyvatelé možnost si ho prohlédnout na řadě míst a nemusí se mačkat na jednom náměstí. Tento vizuálně atraktivní zážitek se jim přitom nabízí hned dvakrát, a to v pátek ve 20 hodin (za svitu hořících pochodní), v sobotu pak ve 14.00 hod.

Průvod prochází celým historickým centrem za zvonění všech kostelních zvonů a na závěr na hlavní scéně na Masarykově náměstí končí představením krále, královny a celé družiny. Vedle krále Jana Lucemburského, kterého opět ztvární znojemský rodák, herec Miroslav Hrabě, usedne na trůn nová představitelka královny Zuzana Mráková. Ta je součástí průvodu už od roku 2007, kde nejprve vystupovala jako páže, pak jako dvorní dáma a v roce 2024 poprvé usedne na královský trůn. Je krásným důkazem toho, že Znojemské vinobraní je generační záležitostí a kdo mu jednou propadl, nezřekne se ho po celý život.

Právě propracovaný historický program s kostýmovanými průvody, rytířskými jezdeckými turnaji, řemeslným trhem, dobovým vojenským ležením, autentickou uličkou chudiny, loveckou družinou a sokolníky či rekonstrukcemi soudních pří povyšuje znojemské vinařské slavnosti na ten nejvyšší level. Historický program, ve kterém se střídají šermíři, kejklíři, muzikanti, tanečníci či plivači ohně, má dokonce své vlastní vyhrazené scény.

VYLADĚNÝ PROGRAM
Ve městě byste během vinobraní napočítali celkem 13 scén, a to je v porovnání s obdobnými akcemi v republice zhruba dvojnásobek. Program se na nich točí od pátečního odpoledne až do neděle. Ten hlavní je situován na Masarykovo náměstí, které svou rozlehlostí i přirozeným sklonem vytváří obří amfiteátr pod širým nebem. Je skvělým místem pro koncerty hudebních hvězd. Letos mezi nimi nebudou chybět jména jako např. zlatá slavice Ewa Farna, legendární český zpěvák a skladatel David Koller, zpěvák a herec Vojtěch Dyk, slovenská skupina IMT SMILE, české kapely Wohnout, Nedivoč, ale také několik folklórních souborů jak ze Znojemska, tak z jiných regionů. Programová skladba ale ve Znojmě každoročně myslí na všechny věkové generace a láká na více než 200 bodů. Nabízí nejen multižánrový hudební a historický program, ale také klidovou zónu nebo jednu z největších rodinných zón určených dětem. Ta pravidelně vyrůstá v Hradebním přikopu u Střelniční věže, kde si mohou děti po celou dobu slavností vyzkoušet nejrůznější sportovní i kreativní aktivity, podívat se na pohádková divadelní představení nebo si zasoutěžit. Další oblíbená místa dětských návštěvníků jsou rytířské jezdecké turnaje, které jsou téměř filmovou podívanou šermířského a jezdeckého umění profesionálních kaskadéru nejen z České republiky.

VÍNO NA KAŽDÉM KROKU
Slavnost vinobraní, navíc ve vyhlášeném vinařském městě, se samozřejmě neobejde bez dobrého vína. V září bývá tradičně spojeno s čerstvým burčákem. Je to oslava bohaté úrody vinné révy i samotných vinařů. Speciálně pro ně se během festivalu otevírají stylové vinařské mázhauzy ve dvorních traktech měšťanských domů v historickém centru. Desítky vinařů v nich nabízí jak tradiční odrůdy jako je Veltlínské zelené, Sauvignon, Ryzlink rýnský, ale také další, kterým se na Znojemské vinařské podoblasti daří. Dalším místem pro degustace je náměstí Slepičí trh, který se po dobu slavností promění na Vinný trh s cimbálovou muzikou. Kdo by si rád ověřil své dovednosti v poznávání odrůd, může zamířit do sálu Znojemského hradu, kde i letos proběhne oblíbený program Víno všemi smysly. V něm si můžete pod vedením profesionálních sommelierů vyzkoušet, zda dokážete rozpoznat různé druhy vína jinak než napitím – třeba podle charakteristické vůně, barvy či snoubení s vhodným jídlem. Představí se ale také „vlajková loď“ Znojemské vinařské podoblasti – vína originální certifikace VOC Znojmo, a to na kouzelném prostranství u rotundy sv. Kateřiny. To je považováno za jednu z nejhezčích vyhlídek ve městě, odkud se nabízí malebný pohled na Znojemskou přehradu, údolí řeky Dyje i na protější svahy Kraví hory, kde už začíná Národní park Podyjí.

JEDINEČNÝ SUVENÝR
Znojemské vinobraní však každoročně nabízí i jednu originální drobnost. Jsou jí zlaté a stříbrné mince, které během průvodu rozhazují členové královské družiny okolostojícím divákům. Jde přitom o sběratelské úlovky, protože každý rok je ražba na mincích jiná. Vždy připomíná aktuální významné výročí města, historickou památku či významnou osobnost spjatou se Znojmem.

Ti, kterým se poštěstí chytit minci zlatou (a těch je vždy jen omezené množství 100 ks), si pak mohou rozmyslet, zda si jí nechají jako cennou trofej na památku, anebo ji vymění za volný vstup na vinobraní pro příští ročník. Podle slov organizátorů si ji většinou šťastní majitelé nechávají a vstupenky si další rok raději koupí.

A není se co divit – výše vstupného je v porovnání s akcemi obdobného rozsahu a kvality zhruba poloviční. Kdo by si dal tu práci a spočítal si, kolik by zaplatil na vstupném jen na jednotlivé koncerty hudebních hvězd, které navíc přijedou za ním všechny najednou do Znojma, ten si cen, které organizátoři stanovují za třídenní program, velmi váží. Také se dají vstupenky ještě výhodněji koupit v předprodeji, a to dokonce už jako vánoční dárek. Platí přitom jednoduché pravidlo, že čím dříve vstupenky pořídíte, tím vyšší slevu získáte.

NOVINKY ROKU 2024
Letošní ročník navíc obohatí speciální výstava fotografií z minulých ročníků, jejichž autorem je známý a oceňovaný znojemský fotograf Zdeněk Dvořák. Jde o sérii, která letos zaujala dokonce mezinárodní porotu Czech Press Photo. Dvorní fotograf Znojemského vinobraní v nich jedinečně zachytil neopakovatelnou atmosféru, emoce i kontrasty, které historická akce do města vnáší. Nechybí ani úsměvné záběry ze zákulisí. Ty nejlepší snímky posledních let letos poprvé návštěvníci uvidí na panelech, které budou už od srpna až do vinobraní umístěny v ulici Hradní.

Další novinka letošního roku se týká ohňostroje, který je vždy velkolepou tečkou druhého festivalového dne. Jubilejní 40. ročník vinobraní totiž vůbec poprvé nabídne originální autorskou hudbu zkomponovanou přímo pro znojemský ohňostroj. Jejím autorem je Robin Schenk – skladatel, hudebník, absolvent hudební kompozice Janáčkovy akademie múzických umění, držitel několika ocenění za tvorbu a také autor nejrůznější scénické hudby.

Znojemské historické vinobraní tak zůstává věrné své tradici, že každý rok přináší něco nového. A právě to, společně s mimořádnou atraktivitou místa a kvalitou programu, je důvodem, proč se vždy v polovině září jen velmi těžko hledá ve Znojmě a jeho nejbližším okolí jakékoli volné ubytování. Do „královského města“ se totiž tou dobou sjíždějí návštěvníci nejen z celé České republiky, ale i ze zahraničí a dokonce i z jiných kontinentů.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz