Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Generální ředitel drůbežářského závodu promluvil o cenové politice kuřecího masa, dotacích a problémech s lidskými zdroji

Generální ředitel drůbežářského závodu promluvil o cenové politice kuřecího masa, dotacích a problémech s lidskými zdroji

10. 07. 2024 - ČR - Závěrem června se pořádala tisková konference, na které druhý největší zpracovatel kuřecího masa, Drůbežářský závod v Klatovech, reagoval na současná klíčová témata, která ovlivňují tuzemský masný průmysl.

Generální ředitel otevřeně promluvil o konkurenčním boji obchodních řetězců, složité situaci s privátními značkami, pod kterými je těžké dohledat výrobce, prodeji masa za dumpingové ceny, dále se zmínil o zrušených investičních dotacích a blížící se krizi s pracovní silou.

Ing. David Bednář, generální ředitel DZ Klatovy, reagoval na ceny kuřecího masa, které ovlivńují především konkurenční boje řetězců, kdy dochází k velkému snížení ceny kuřecího masa pod nákupní cenu a často i řetězce na finální ceně tratí. Situace to není jednoduchá ani pro samotný klatovský závod, který tak maso do řetězců prodává za nejnižší možné nákupní ceny.

„Prsní řízky dáváme do řetězců za vyšší cenu než je prodejní, ale nakonec se prodají stejně za 89,90 Kč, což je cena, kterou nepamatuji 30 let, je to hrubě pod výrobními náklady a stát tak přichází o DPH, to ale nikomu nevadí. Snažili jsme se to řešit s ministerstvem financí, ale ti na to neslyší,“ udává generální ředitel Drůbežářského Závodu Klatovy, Ing. David Bednář.

Dále doplňuje: „Pro nás je alarmující, že lidé nemají představu o ceně, netuší, co stojí kuře vykrmit a zpracovat až po ten finální výrobek. Z mého pohledu tato cena degraduje lidskou práci.”

Rozebírá i slevové akce: „Když skončí akční cena 89,90 Kč, tak řetězce nastaví běžnou cenou, která je přes 200 Kč. Zkuste potom vysvětlit zákazníkům, jak je takový rozdíl vůbec možný. Měl by to řešit zákon o cenách, s čímž souhlasí i sami řetězce, protože by to uklidnilo drahý konkurenční boj.

Jsme národ akcí. 80 % výrobků se prodává v akci, řetězce nám pošlou plány, do kterých můžeme minimálně zasahovat. Není prostor k tomu, aby akce snižovali. Nicméně i tak se snažíme o běžné ceny. Vyjednávání je opravdu složité.

Naším dlouhodobým cílem je seznámit zákazníky s cenou a výrobními náklady, ale zároveň je i edukovat o tom, jak českého výrobce najít v obchodním řetězci. Dnes je situace taková, že poznáte české kuře často už jen ze zadního štítku, kde je označení CZ a číslo výrobce

jako například naše klatovské je CZ 931,“ vysvětluje generální ředitel Drůbežářského Závodu Klatovy, Ing. David Bednář.

Nedostatek kuřecího masa na trhu

Je to týden, kdy se ke všem obchodním řetězcům dostala zpráva od ministra zemědělství, ve které stojí, aby se podpořil odběr českého masa. Zpráva bohužel až pozdě reagovala na situaci, která vznikla nejen v Klatovech, ale i v konkurenčních společnostech. Drůbežářský závod Klatovy se momentálně potýká s nedostatkem kuřecího masa a není schopen poptávku pokrýt. Důvod je jednoduchý, v loňském roce závodu kvůli vysokému importu ze zahraničí české drůbežárně maso přebývalo, proto byl plán na tento rok upravený.

„Bezcelní provoz, který byl zaveden v posledních dvou letech, extrémně pomohl Ukrajině v dodávání kuřecího masa do ČR. Až nyní se dovoz zastavil a to jen z toho důvodu, že Ukrajina získala jiné trhy. Otevřeně jsem proti tomu bojoval, aby se do ČR jejich maso nedováželo, a to hned z několika důvodů. Ukrajina není v Evropské Unii, a tak nemusí splňovat tak přísná opatření a požadavky, které my splňovat musíme. Od welfare, krmiv, používání pesticidů a tak dále.

Nedostatek kuřecího masa ovlivnil loňský extrémní dovoz z Ukrajiny a Polska, kdy jsme byli kvůli tomuto tlaku nuceni snížit porážky o 20 %. Aktuální přesun dodávek z Ukrajiny na jiné trhy a vyšší ceny v Polsku nyní zapříčinily, že nejsme schopni dodávat a plnit kapacity, které po nás řetězce vyžadují, nemáme ani garanci toho, že maso bude opravdu odebráno,“ dále doplňuje generální ředitel Drůbežářského Závodu Klatovy, Ing. David Bednář.

Závod se také dlouhodobě potýká s nedostatkem pracovníků, a proto cestu hledá i mezi zahraničními pracovníky. „Musíme se spoléhat na externí pracovníky a mnoho z nich nyní pochází z Ukrajiny. Proto už teď řešíme budoucnost a hledáme varianty, jak celou situaci zvládnout. Je možné, že pokud dojde k uklidnění konfliktu na Ukrajině, tak se mnoho pracovníků vrátí domů. Řešení v externí pracovní síle je tedy z mého pohledu v pracovnících z třetích zemí, konkrétně v našem případě se bavíme o Filipíncích. Bez externích pracovníků nejsme schopni fungovat, zastávají všechny pozice, i ty vyšší jako je mistr nebo předák a starají se také o provoz robotů. Také zdůrazňuji, že tato pracovní síla je u nás standardně

placená jako lidé v ČR. Nicméně i tady jsou všechny administrativní a finanční procesy velmi zdlouhavé a povolení trvá i rok.“ upřesňuje generální ředitel Drůbežářského Závodu Klatovy, Ing. David Bednář.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz