11. 07. 2024 - ČR - V úterý 25. června se ve Frýdlantském salonku Valdštejnského paláce uskutečnila diskuse na téma „Aktuální problematika vinařství a vinohradnictví v České republice“. Politici, zástupci relevantních institucí a vinaři probírali otázky budoucnosti celého vinařského odvětví. Diskuzi pořádal Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu PČR.
Diskusi zahájil a moderoval senátor Rostislav Koštial, který v úvodním slovu zdůraznil význam vinařství pro českou ekonomiku a kulturu.
„Dnešní panelová diskuse byla na téma aktuální problematiky vinařství a vinohradnictví v České republice. Mezi hlavní témata bezpochyby patří diskuse na zavedení nesmyslné spotřební daně na víno, která by jednoznačně poškodila celý vinařský sektor. Česká republika by se stala jedinou zemí ve vinařské Evropě, který by měla spotřební daň na víno. To by naše vinaře jednoznačně poškodilo vůči ostatním evropským vinařům. To přeci nemůže nikdo dopustit,“ uvedl břeclavský senátor a vinohradník Rostislav Koštial.
Mezi hlavními tématy diskuse byly spotřební daň na tiché víno, víno jako historická součást zdravého životního stylu a evropské kultury a přínos vinohradnického řemesla hospodářství i životnímu prostředí. Vystoupili také senátor Jan Pirk, předseda sněmovního zemědělského výboru Michal Kučera a viceprezident Vinařské unie David Šťastný.
„Víno provází lidstvo od nepaměti. Původně se pilo i protože bylo mnohem zdravější než často kontaminovaná voda. Postupně se ale ukázalo, že přiměřené pití vína je jedním z prostředků chránící před cévními chorobami. Již v 18. století prokázal jeden patolog, že při pitvách zemřelých ve střední Evropě se často nalézalo postižení věnčitých tepen, na rozdíl od Středozemního moře, kde se toto postižení nevyskytovalo. A později i přední světové kardiologické společnosti, jako např. Americká nebo Světová zdravotnická organizace studiemi prokázaly, že přiměřené pití vína je jedním z pozitivních činitelů, přispívajících k lidskému zdraví, pokud člověk nemá nějaké kontraindikace k jeho pití,“ dodal senátor, přední český kardiochirurg a světově uznávaný lékař prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.