19. 07. 2024 - ČR - Mezinárodní sdružení Wine in Moderation, které vybízí k umírněné konzumaci vína a péči o vinařskou kulturu a krajinu, mělo svoje poslední setkání v Mikulově. Vzešlo z něj mimo jiné desatero doporučení, které má lidem připomínat, v čem je vinařství jedinečné.
„Chceme, aby měli lidé na paměti, že k vínu nemají utíkat jako k léku na starosti. Víno je něco, co provází a má provázet hezké okamžiky a setkání s přáteli, něco, co podtrhuje jiné důležité a hodnotné chvíle života,“ zdůrazňuje Dagmar Fialová, ředitelka marketingu Národního vinařského centra, jež setkání v Česku organizovalo.
Výstupem setkání je desatero, ve kterém by měl najít vodítko v různých situacích každý milovník vína. Odráží se v něm všechna témata spojená s vinařskou kulturou – apel na kvalitu místo kvantity a také potřeba starání se o krajinu a půdu, kterou mají vinaři vtělenou v DNA.
Desatero
1. Dávejte přednost kvalitě před kvantitou
2. Najděte si svého oblíbeného vinaře, jehož přístupu věříte, svojí konzumací ho podpořte
3. Víno má rádo společnost. Otevřete si ho ideálně s přáteli a blízkými
4. Víno je skvělý doprovod jídla, vychutnávejte si je společně a vždy i s vodou
5. Mějte hranice. Ženám se denně doporučují 2 jednotky vína, mužům 3, což odpovídá 2 a 3 dcl
6. Snažte se nepřesahovat víc než 4 nápojové jednotky za večer
7. Nikdy nepijte, pokud řídíte, nebo při těhotenství
8. Zajímejte se o to, jak vinař hospodaří a jak se stará o půdu
9. Dávejte přednost tuzemským vínům zblízka před těmi zahraničními. Kamionů už je na silnicím dost a takto vaše peníze podpoří místní ekonomiku
10. Pamatujte, že víno je tady pro radost, ne aby zahánělo problémy
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.