8. 4. 2013 - BUCHLOVICE - Folklorní studio Buchlovice pořádá dne 13. 4. 2013 již 22. ročník tradičního Dne vína, který se uskuteční od 16:00 hodin ve sklepních prostorách zámku Buchlovice.
Pro letošní košt pořadatelé vybrali následující odrůdy bílých vín - Floriánka, Sauvignon, Tramín, Veltlínské červené rané, Veltlínské zelené, a červených vín – Cabernet Franc, Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon a Frankovka.
Literární konference
Nedílnou součástí Dne vína je již 20 let recesistická literární konference, tentokrát na téma Víno a konec světa, která se uskuteční od 13:00 h v Česko-slovenském kulturním centru (u kostela). Účast na konferenci již potvrdili např. spisovatel Vladimír Karfík, archeolog Luděk Galuška, docenti UTB Petr Hlaváček a Antonín Blaha, novináři Radko Kubičko a Milan Libiger. O duchovní pohled na dané téma se postarají faráři Rudolf Chmelař a Petr Dujka. Novou tváří mezi účastníky konference bude známý televizní moderátor Martin Severa, kterému je téma velice blízké, jelikož v minulém roce vedl sérii Rozhovorů na konci světa pro televizi Metropol. Průvodcem konference bude po dvouleté přestávce známý zlínský básník, výtvarník a spisovatel Jaroslav Kovanda.
Košt vín a aukce šampionů a vzácných vzorků pro Lucku
Od 16.00 hodin bude akce pokračovat v Sala Terreně a ve sklepních prostorách zámku ochutnávkou několika stovek soutěžních vzorků a následně aukcí šampionů a vzácných vín domácí i světové provenience. Výtěžek z aukce bude věnován rodině čtyřleté Lucky ze Starého Města, která se narodila s mozkovou obrnou a je určen na pořízení speciálních kompenzačních pomůcek a na léčebně-rehabilitační pobyt.
K poslechu i k tanci návštěvníkům zahraje cimbálová muzika Rubáš s primášem Víťou Preclíkem.
Program: Den vína 2013 v Buchlovicích
13. 4. 2013 13:00 h literární konference Víno a konec světa (Česko-slovenské kulturní centrum – stará škola u kostela)
13. 4. 2013 16:00 h košt vín (zámecký sklep a Sala Terrena)
13. 4. 2013 18:00 h aukce šampionů a vzácných vzorků (zámek)
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.