Štamgast & Gurmán

WCC na Madeiře: nešťastný shaker a vydařená show

WCC na Madeiře: nešťastný shaker a vydařená show

13. 11. 2024 - World Cocktail Championship neboli koktejlové mistrovství světa pořádané od 31. října do 3. listopadu Mezinárodní barmanskou asociací IBA na portugalské Madeiře je minulostí. Českou barmanskou scénu na globálním eventu, kterého se zúčastnili zástupci 67 zemí, reprezentoval Jan Dinstpír v klasické kategorii a Martin Vogeltanz ve flairové kategorii.

Pouť obou našich borců bohužel skončila již v základních kolech. Jan Dinstpír z pražského baru Cobra si vylosoval 12člennou skupinu Long Drink a představil se s drinkem Simulacrum (Merlin London dry gin, kumquatový cordial, Monin Pure broskev a meruňka, Mattoni perlivá). Prezentoval se výbornou angličtinou i technikou práce, kterou mu ale pokazilo zaseknuté víčko shakeru znamenající zdržení několik desítek sekund a tím pádem i výraznou penalizaci za nedodržení časového limitu.

„Reprezentoval jsem se ctí a dal do toho všechno. Konkurence byla veliká, barmani a barmanky z ostatních zemí podali skvělé výkony. Šampionát se jinak nesl v přátelském duchu, navázal jsem spoustu nových kontaktů a celkově to byla skvělá zkušenost,“ říká Jan Dinstpír, který si na svém prvním mistrovství vážil pomoci, jíž se mu z různých stran dostávalo. „Děkuji Aleši Svojanovskému a Miroslavu Černíkovi za podporu a rady, Martinu Vogeltanzovi za skvělou společnost, podporu a předání zkušeností, Carole Urru za konzultace a pomoc s koktejlem. A své rodině, kamarádům, kolegům z Cobry a barové scény za velkou podporu před soutěží i v jejím průběhu,“ dodává úřadující Barman roku.

Ve flairové kategorii se Martinu Vogeltanzovi podařilo předvést vydařenou show, při níž vytvořil koktejl Bohemian Prelude obsahující gin, vanilkový sirup Monin, limetový fresh, cordial z bazalky, citronové trávy a hroznového vína a likér Monin Green Apple. „S výkonem jsem byl celkem spokojený. Nevyšly mi tři triky, ale ty nejobtížnější prvky se mi podařilo provést. Bohužel hodnocení od poroty nebylo až tak příznivé a stačilo na 16. místo,“ hodnotí Martin Vogeltanz své vystoupení.

Podle prezidenta České barmanské asociace Aleše Svojanovského se světové barmanství na špičkové úrovni začíná povážlivě vyrovnávat. „Zvláště barmani a barmanky z latinské Ameriky využívají různých vzdělávacích programů a kurzů, což zaznělo i na jednání boardu IBA. Do letošního finále klasické kategorie se dostal reprezentant Ekvádoru, který byl v semifinálovém testování senzorických schopností dokonce úplně nejlepší. Velmi dopředu jde i světový flair,“ konstatuje Aleš Svojanovský.

Ten stejně jako v předchozích ročnících společně s Miroslavem Černíkem kompletně řídil chod jakostní komise soutěže včetně její nominace a zajistil i semifinálovou disciplínu senzorických zkoušek.

Tradiční součástí World Cocktail Championship je i zasedání boardu IBA s volbou funkcionářů. Dosavadního prezidenta asociace Giorgia Faddu vystřídal v jejím čele Bruno Santos. Do řad IBA přibyly Belize, Nigérie, Pobřeží slonoviny a Senegal. Další ročník šampionátu bude hostit kolumbijská Barranquilla, ten následující Macao.


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz