28.02.2025 - ČR - Odstartoval 16. ročník soutěže Regionální potravina, značky kvality pro výrobky lokálních potravinářů a zemědělců.
Za 15 let trvání soutěže získalo právo nosit logo Regionální potraviny 1 589 výrobků. Cílem akce je pomoci malým a středním lokálním producentům s propagací jejich potravin, a to nejenom v rámci kraje, ale i celé České republiky.
První hodnotitelská komise letošního ročníku zasedne 15. dubna 2025 v Pardubickém kraji, další se budou scházet postupně až do konce června.
„Vždy podporuji lokální potraviny a zároveň i jejich výrobce, jsem proto rád, že už léta můžeme ocenit ty nejlepší z nich udělením certifikátu Regionální potravina. Je to jasná značka, podle které se mohou orientovat i spotřebitelé a vybírat si to nejkvalitnější z místní produkce potravin,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).
Soutěže o značku Regionální potravina se účastní převážně mikropodniky, které zaměstnávají méně než 10 zaměstnanců (73%) a malé podniky s počtem 11–50 zaměstnanců (19 %), pouze v 8 % šlo o společnosti, které zaměstnávají 51–250 pracovníků.
ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.