Štamgast & Gurmán

Trojúhelník, který šetří čas i kroky

Trojúhelník, který šetří čas i kroky

13. 03. 2025 - PRAHA - Podle studií o denním pohybu člověk během běžných domácích aktivit, jako je vaření, udělá 500 až 2 000 kroků za hodinu. Počet spálených kalorií však může střídat bolest ze špatného držení těla a únava, pokud není kuchyň správně uspořádána. Řešením je ergonomické rozvržení pracovních zón.

Koncept tzv. kuchyňského trojúhelníku určuje pohyb mezi lednicí, pracovní plochou a varnou deskou či troubou, kde se jídlo tepelně upravuje. Vznikl už ve 20. letech 20. století a vychází z výzkumu ergonomie domácností.

Určuje, že každá strana trojúhelníku by měla být dlouhá 1,2 až 2,7 metru a celkový součet tří stran by neměl přesáhnout 7,9 metru. Díky tomu minimalizuje zbytečné kroky mezi klíčovými pracovními zónami, čímž šetří čas i energii.

„Kuchyňský trojúhelník je i po více než sto letech stále považován za základní princip efektivního uspořádání prostoru. Dnes ho navíc skvěle doplňují moderní trendy, jako jsou minimalismus, čisté linie a neomezená variabilita,“ říká Jan Krejčíř, marketingový ředitel značky Whirlpool CZ & SK.

Principy kuchyňského trojúhelníku:

●      Efektivita: Minimalizace zbytečných kroků a zajištění plynulého pohybu mezi chladničkou, pracovní plochou a varným centrem.

●      Ergonomie: Přizpůsobení výšky a uspořádání pracovních ploch tak, aby snižovaly fyzickou námahu a podporovaly správné držení těla.

●      Plynulost: Mezi zónami by neměly být překážky, aby byl pohyb při vaření přirozený a pohodlný.

 

Vaření a pečení na dosah ruky
Sety vestavných spotřebičů dnes určují styl celé kuchyně. Zatímco dříve byly často umístěny pod pracovní deskou, nyní se přesouvají do výšky očí (90–120 cm od podlahy), což zvyšuje komfort i flexibilitu při uspořádání kuchyně a samotném vaření.

Díky tomu se stávají dominantním designovým prvkem, který dotváří celkový vzhled prostoru. Výrobci proto nabízejí širokou škálu provedení – od minimalistického vzhledu se skrytými úchytkami a inteligentními ovládacími panely až po různé barevné varianty, které umožňují vytvořit výrazné barevné kontrasty s kuchyňským nábytkem.

Od linek k multifunkčním ostrůvkům
Zatímco dříve dominovaly jednoduché lineární nebo rohové kuchyně, dnes se čím dál více prosazují organické a zaoblené tvary, které přinášejí větší plynulost prostoru. Kuchyňské ostrůvky se staly symbolem moderního designu 21. století a jejich popularita stále roste. Tento design zároveň podporuje plynulejší přechod mezi jednotlivými zónami, jako je vaření, mytí či servírování.

Efektivní pracovní osa:

●      Jednostěnná a průchozí kuchyň: Ideální pro menší prostory, kde jsou spotřebiče uspořádány v jedné linii.

●      Kuchyně ve tvaru L: Plně využívá princip kuchyňského trojúhelníku, kdy je umístěna na jednom konci linky, dřez v rohu a varná plocha na druhém konci.

●      Kuchyně ve tvaru U a poloostrovní kuchyně: Nabízí variabilitu více pracovní plochy a úložného prostoru, či propojení s jídelnou nebo obývacím prostorem.

●      Kuchyně ve tvaru G: Často je navržena jako centrum pro větší prostory, kde může sloužit jako pracovní plocha, varná zóna a barový pult.

●      Ostrovní kuchyně: Centrální ostrůvek slouží jako multifunkční prvek – varná stanice, dřez i úložný prostor

 

[1] https://media.nkba.org/uploads/2022/05/Kitchen-Planning-Guidelines.pdf

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2025, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz