25.03.2025 – PRAHA – řadu inovací i zajímavých akcí přináší v tomto roce Asociace sommelierů ČR (ASČR) Pod vedením svého prezidenta Ivo Dvořáka se mohou členové i veřejnost těšit na bohatý vzdělávací program i každoroční sommelierské soutěže.
Pro letošní rok Asociace připravila vzdělávací téma s názvem Versus, které nabídne fascinující pohled na kontrasty ve světě vína. Každý měsíc se bude konat jedna přednáška plná teorie ale i praxe, která posluchačům anonymních degustací představí osm vzorků vín ve dvojicích, které se více či méně liší a úkolem je rozpoznat typický charakter nejušlechtilejších, či nejpěstovanějších odrůd světa v jejich různých podobách. Mezi zajímavé dvojice, které budou porovnávány, patří:
Těšit se můžete na dopolední i večerní termíny, a pro ty, kteří nemají čas v průběhu týdne, je k dispozici sobotní opakování jednou za čtvrt roku. Lednová přednáška byla zaměřená na Riesling a následovat budou vždy nová témata, jako například Sauvignon, Chardonnay nebo Pinot noir. Degustovat se budou vzorky z celého světa i z České republiky. Na akce vždy navazují články v časopise Wine & Degustation.
Certifikát sommeliera: nejkomplexnější kurz v Česku
Další vzdělávací perlou roku 2025 je šestidenní kurz Certifikát sommeliera, který se uskuteční v Praze od 10. října. Tento kurz nabídne přes 250 vzorků vín, piv, destilátů a nealkoholických nápojů, praktické snoubení vín s degustačním menu, ale i teoretické a další praktické dovednosti ze sommelierství.
Kurz, omezený na malou skupinu účastníků, proběhne během tří víkendů a slibuje komplexní vzdělání zahrnující i témata jako káva, čaj, čokoláda, sýry nebo doutníky.
V neposlední řadě, přímo na odborných školách Asociace sommelierů bude i letos bude školit studenty, kteří chtějí proniknout více do sommelierského oboru. Dvoudenní vzdělávací program Certifikát sommeliera junior je zakončený zkouškou, kdy úspěšní studenti s certifikátem tak mají malý náskok při hledání svého prvního zaměstnání po škole.
Soutěžení na domácí i mezinárodní scéně
Podzim opět přinese prestižní soutěže, Mistrovství ČR Bohemia Sekt Trophée v kategoriích junior a profesionál a soutěž Sommelier Moravy, která je zaměřená na ryze česká vína.
Přímo na odborných školách Asociace sommelierů i letos bude školit studenty, kteří chtějí proniknout více do sommelierského oboru. Dvoudenní vzdělávací program je zakončený zkouškou, kdy úspěšní studenti s certifikátem tak mají malý náskok při hledání svého prvního zaměstnání po škole.
Ivo Dvořák, prezident ASČR a člen představenstva Mezinárodní asociace sommelierů, nebude chybět jak na pravidelných zasedáních představenstva ASI, kdy první se koná již v březnu v polské Varšavě, tak na valném shromáždění členských zemí ASI v květnu v Kapském městě.
Inspirace a rozvoj na všech úrovních
Rok 2025 bude opět příležitostí zas o trochu dále posunout hranice znalostí a dovedností ve světě sommelierství. Ať už jste profesionál, student nebo milovník vína, vzdělávací aktivity Asociace sommelierů ČR a sommelierské soutěže přináší možnost proniknout hlouběji do tajů vína, poznat a ochutnat nové a setkat se s těmi nejlepšími v oboru. Asociace sommelierů ČR vás srdečně zve na své akce a těší se na setkávání v průběhu celého roku. Všechny aktuality najdete na webových stránkách www.asociacesommelieru.cz a na sociálních sítích ASČR.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.