25.4.2025 – PRAHA – Devátý ročník gastronomické ankety Zlatý kuchař zná své vítěze. Titul získal Tomáš Černý z pražské restaurace Dejvická 34.
Ocenění bylo předáno rovnou v šesti kategoriích včetně populární Volby veřejnosti, v níž zvítězil Petr Hron z restaurace Sequoia v Ratměřicích. Od hodnotitelů časopisu Gastro & Hotel z řad odborníků, znalců a milovníků zdejší kulinární scény získal nejvyšší bodové hodnocení a titul Zlatý kuchař za rok 2024 šéfkuchař Tomáš Černý z pražské restaurace Dejvická 34.
Druhou pozici obsadila hvězda televizní i gastro scény Jan Punčochář z restaurantu U Matěje v Praze, který je již stálicí v nejlepší trojce Zlatého kuchaře. Třetí příčku získal loňský vítěz ankety, Jan Knedla z restaurace Papilio ve Vysokém Újezdu. Nejlepší šéfkuchaře roku 2024 vyhlásil prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec.
„To, že se tato anketa vyhlašuje již devět let a že se v ní objevuje mnoho jmen šéfkuchařů, kteří už nejsou jen z Prahy, je velice důležité. Je na tom vidět, jak se gastronomie v České republice neustále zlepšuje, což je přínos pro nás pro všechny,“ konstatoval během vyhlašování vítězů. „Mám z tohoto ocenění fantastický pocit. Práce, kterou u nás v Dejvické 34 odvádíme, je strašně náročná, proto si toho velmi vážím. Letos završuji třicet let praxe v kuse bez vyhoření a toto je velká odměna pro mne i pro celý tým,“ komentoval svůj úspěch vítěz Zlatého kuchaře za rok 2024 Tomáš Černý.
Kromě absolutního vítěze bylo předáno i ocenění Objev rok. To letos získal kuchařský fenomén z plzeňské restaurace Štipec Vojtěch Gaier. Titul Zlatého zahraničního kuchaře převzal úžasný Mikaël Rassineux z restaurace Nebespán v Kašperských Horách a Zlatým cukrářem byl jmenován šéfcukrář z pražské cukrárny Myšák Lukáš Pohl.
Hvězdou street foodu se stal Filip Urban z pražského Gemüse Corner Kebab. Tento podnik se zaslouženě řadí mezi nejoblíbenější pražské podniky, kde takzvaně nenecháte celou výplatu. Do Síně slávy Zlatého kuchaře byl uveden Mistr kuchař a nositel nejvyššího kuchařského ocenění Kříž svatého Vavřince Václav Šmerda. V oblíbené Volbě veřejnost pak zvítězil Petr Hron působící v restauraci Sequoia v Ratměřicích.
Všichni ocenění šéfkuchaři získali stylové trofeje vyrobené kovářem a nožířem Jiřím Hrálou. „Stejně jako každý rok byla oceňována především řemeslná zručnost, kreativita, originalita a invence v hledání nových cest pro rozvoj kuchařského umění i české gastronomie,“ vysvětlila manažerka ankety Stáňa Krejčová. „Fakt, že loňský vítěz Zlatého kuchaře Jan Knedla letos získal i titul Šéfkuchař roku gastro průvodce Gault & Millau, potvrzuje, že Zlatý kuchař oceňuje jedinečné talenty, které posouvají gastronomii vpřed a svými schopnostmi i vlastnostmi inspirují celou zdejší kulinární scénu. Mnoho osobností oceněných v předchozích ročnících ankety dnes patří mezi nejznámější jména české gastronomie,” doplňuje.
Přehled vítězů jednotlivých kategorií:
Zlatý kuchař
1. Tomáš Černý, Dejvická 34, Praha
2. Jan Punčochář, U Matěje, Praha
3. Jan Knedla, Papilio, Vysoký Újezd
Zlatý zahraniční kuchař: Mikaël Rassineux, Nebespán, Kašperské Hory
Objev roku: Vojtěch Gaier, Štipec, Plzeň
Zlatý cukrář: Lukáš Pohl, Myšák, Praha
Hvězda street foodu: Filip Urban, Gemüse Corner Kebab, Praha
Volba veřejnosti: Petr Hron, Sequoia, Ratměřice
Síň slávy: Václav Šmerda
První desítka nejlépe hodnocených šéfkuchařů:
1. Tomáš Černý, Dejvická 34, Praha (94 bodů)
2. Jan Punčochář, U Matěje, Praha (89 bodů)
3. Jan Knedla, Papilio, Vysoký Újezd (85 bodů)
4. Oldřich Sahajdák, La Degustation Bohême Bourgeoise, Praha (71 bodů)
5. Petr Kunc, Salabka, Praha (67 bodů)
6. Martin Štangl, Štangl, Praha (61 bodů)
7. Martin Makovička, Vallmo, Praha (53 bodů)
8. Michal Göth, Miura, Čeladná (48 bodů)
9. Martin Svatek, Mace restaurant, Tábor (48 bodů)
10. Radek Kašpárek, 420, Praha (38 bodů)
Kompletní seznam všech šéfkuchařů, kteří od hodnotitelů ankety získali body, najdete na stránkách www.zlatykuchar.cz.
Pár slov o anketě
Anketu o nejlepšího českého šéfkuchaře / šéfkuchařku odstartovala redakce Gastro & Hotel profi revue v roce 2014, kdy byl poprvé vyhlášen Zlatý kuchař za rok 2013, jímž se stal Oldřich Sahajdák z pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise. Vzorem byla anketa německého časopisu Der Feinschmecker. Členové poroty složené z osobností, které mají rozsáhlý přehled o dění české gastronomii, každý rok sestavují své žebříčky deseti nejzajímavějších šéfkuchařů. Jde výhradně o české kuchaře a kuchařky, kteří v uplynulém roce pracovali v restauraci na území České republiky. Oceňována je nejenom řemeslná zručnost, ale především kreativita, originalita a invence. Anketa začínala s jednou kategorií ‒ Zlatý kuchař, postupem času přibyly kategorie další: Zlatý zahraniční kuchař, Objev roku, Síň gastronomické slávy, Zlatý cukrář, Hvězda street foodu a zvláštní kategorie Volba veřejnosti. Po tříleté přestávce v letech 2019 až 2021, kdy se anketa nekonala kvůli pandemii koronaviru, letos proběhl již 9. ročník.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.