Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Vitamínová nálož pro letní osvěžení

Vitamínová nálož pro letní osvěžení

16.07.2025 – ČR – Horké letní dny volají po jídlech, která jsou lehká, výživná a zároveň plná svěžích chutí. Čerstvé suroviny v kombinaci s kvalitními bílkovinami jsou v tomto období ideální volbou – dokážou zasytit, osvěžit, a navíc dodat tělu cenné vitamíny, minerály a antioxidanty.

 

Salát s kuřecím masem, pečenou zeleninou a zázvorovo-tahini zálivkou
Tento salát spojuje výživnou černou quinou s barevnou pečenou zeleninou, křehkým kuřetem a výraznou fermentovanou kimchi. Díky zázvorovo-tahini zálivce získává orientální nádech a příjemně krémovou texturu. Tip: Kimchi je nejen chutné, ale i plné probiotik, která podporují trávení – ideální v létě.

Ingredience na 2 porce:

  • 2 horní kuřecí stehna (Dobré kuře z Klatov)
  • 150 g černé (nebo červené) quinoy,
  • 1 menší batát,
  • 1 menší brokolice,
  • 1 menší cuketa,
  • 1 cibule,
  • 1/2 avokáda,
  • 2 hrstě fermentované zeleniny kimchi,
  • lžička černého sezamu,
  • olivový olej,
  • sůl, pepř.

 

Na zálivku (tahini ginger dressing):

  • 2 lžíce tahini pasty,
  • 1 lžíce citronové šťávy,
  • 1 lžička strouhaného zázvoru,
  • 1 lžička javorového sirupu,
  • 1–2 lžíce teplé vody,
  • špetka soli.

Postup: batát, brokolici, cuketu a cibuli nakrájejte, zakápněte olejem a pečte na 200 °C cca 20–25 min dozlatova. Quinou propláchněte a uvařte podle návodu. Kuřecí stehna osolte, upečte doměkka a hotové natrhejte na větší kusy.
Na talíř poskládejte jednotlivé ingredience – pečenou zeleninu, quinou, natrhané kuře, avokádo, kimchi salát a posypte sezamovými semínky.

Dresink vyšlehejte dohladka a přelijte jím celý obsah misky.

 

Buddha bowl s kuřetem, pečenou cizrnou a

Oblíbená „miska hojnosti“ v letní verzi – křupavá pečená cizrna, šťavnaté kuřecí maso, čerstvá zelenina, klíčky a semínka tvoří perfektně vyvážený talíř. Základem je opět quinoa – zdroj bílkovin a vlákniny.

Výhoda: Tento salát je výborný i studený a ideální jako zdravý oběd do krabičky.

Ingredience (2 porce):

  • 2 kuřecí prsa (Dobré kuře z Klatov),
  • sůl, pepř,
  • trocha olivového oleje,
  • 1 hrnek vařené cizrny (nebo z konzervy),
  • 1/2 lžičky papriky,
  • špetka chilli,
  • 1/2 avokáda na osobu,
  • hrnek vařené quinoy,
  • mrkev,
  • brokolice,
  • červené zelí nebo listová zelenina,
  • klíčky (ředkvičkové, mungo),
  • mix semínek – slunečnicová, sezamová, dýňová

Na zálivku:

  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžíce limetkové šťávy,
  • 1/2 lžičky medu,
  • sůl, pepř,
  • hořčice.

Postup: Cizrnu smíchejte s trochou oleje, paprikou a chilli a pečte 20 min na 200 °C dozlatova.

Kuřecí maso osolte, opepřete a opečte na pánvi nebo grilu dozlatova. Potom ho nakrájejte na plátky. Na talíř nebo do misky vyskládejte základ z vařené quinoy, cizrnu, zeleninu, avokádo, kuře, klíčky a posypte semínky.

 

Letní kuřecí salát s borůvkami a fetou

Lehký a osvěžující salát s netradiční kombinací borůvek, cherry rajčátek a řecké fety. Ovoce dodává sladkost, feta slanost a piniové oříšky křupavost – to vše doplněné křehkým grilovaným kuřetem. Nejlépe chutná čerstvý, ideální s bagetkou nebo krajícem kváskového chleba.


Ingredience na 2 porce
:

  • 2 kuřecí prsa (Dobré kuře z Klatov),
  • sůl,
  • olivový olej,
  • mix listových salátů (rukola, polníček, římský),
  • hrst čerstvých borůvek,
  • 8–10 cherry rajčat (půlených),
  • 60 g sýru feta (na kostky),
  • pár piniových oříšků.

 

Na dresink:

  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžíce citronové šťávy,
  • směs koření na řecký salát.

 

Postup: Kuřecí prsa osolte a opečte na grilu nebo pánvi dozlatova, poté nakrájejte na tenké plátky.

V míse smíchejte salát, borůvky, rajčata, kostky fety a kuřecí maso.  Vše zakápněte dresinkem a posypte oříšky.

Servírujte ihned – barevné, čerstvé a plné kontrastních chutí!

 

Závěrečné sousto léta: Plné chuti, barev i živin

Tyto saláty nejsou jen obyčejné jídlo – jsou to malé oslavy léta na talíři. Každý z nich nabízí jinou kombinaci textur, barev a chutí, které vás osvěží i zasytí bez pocitu těžkosti. Ať už zvolíte orientální zálivku, ovocnou svěžest nebo křupavou cizrnu, vždy si dopřejete porci zdraví plnou vitamínů a energie.

Oslavte léto s chutí, která hřeje i chladí zároveň – výživně, pestře a s radostí.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2025, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz