Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Připravte si chřest, jeho sezóna začala

Připravte si chřest, jeho sezóna začala

3. 5. 2013 - Chřest je zelenina, která má blízko k cibuli a česneku a tvrdí se, že má výjimečné zdravotní účinky. Možná ale nevíte, jak ho uvařit, abyste to zjistili na vlastní kůži. Zjistěte jak na něj.

Pro přípravu chřestu je důležité ho pečlivě oloupat, jinak by vám mohl zhořknout. Také byste si měli pořídit chřest čerstvý, což by teď neměl být problém, ale nikdy nevíte, jak dlouho na pultě obchodů svazky ležely. Čerstvý poznáte podle toho, že když ho zlomíte, nesmí být oschlý, naopak musí být šťavnatý. Tyče chřestu musí být tvrdé a neměly by se gumově ohýbat. Vyhněte se i těm, které jsou nahnědlé, popraskané nebo duté.

JAK NA NĚJ

Doma se zpracováním chřestu dlouho neváhejte, každým dnem skladování navíc se ochuzujete o kousek chuti.

Samotná příprava chřestu je jednoduchá. Oloupáním chřestu se zbavíte vláken, která jsou hořká a lezou do zubů. Bílý chřest loupejte od hlavičky, zelený chřest se musí loupat z druhé strany, ale záleží na tom, jak je starý. Velmi mladý zelený chřest nemá téměř žádná vlákna a loupat se proto nemusí.

 

Chřest vaříme ve vodě, do které přidáme bílé víno, citrón, divoké koření, sůl, pepř, bobkový list. V této směsi se uvaří tzv. na skus a poté by se měl co nejrychleji zchladit, aby chřest zůstal křupavý a neztratil barvu, zejména když z něj chcete připravit salát. Pokud s ním pracujete dál, zchlazení není nutné.

Výtečný je, kdy ho hned po uvaření vložíte do pánve s přepuštěným máslem a lehce orestujete. Chuť chřestu totiž vynikne hlavně jednoduchou kuchyňskou úpravou.

 

Zkuste si pár receptů z www.vseovareni.cz:

GRILOVANÁ KUŘECÍ PRSA S CHŘESTEM

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Chřest 500 g
  • Kuřecí prso 600 g
  • Tavený smetanový sýr 200 g
  • Smetana 150 ml
  • Máslo 30 g
  • Sůl 1 lžička kávová rovná
  • Cukr 1 lžička kávová rovná
  • Muškátový ořech 1 špetka
  • Grilovací koření 10 g
  • Rostlinný olej 1 lžíce polévková rovná

Postup přípravy:
Kuřecí prsa prokrájíme, osolíme, okořeníme směsí na grilování, potřeme olejem a necháme v chladu odležet. Do rendlíku vložíme sýr, vlijeme smetanu, přidáme trochu muškátového oříšku a vše zvolna zahřejeme tak, aby se sýr ve smetaně rozpustil. Chřest zařízneme na spodní straně, šetrně ho oloupeme (s výjimkou hlaviček) a zvolna uvaříme v osolené a oslazené vodě s přídavkem másla (cca 4 – 6 minut). Na roštu nejprve zprudka a poté zvolna upečeme maso, položíme ho na talíř, přidáme uvařený chřest a vše přelijte sýrovou omáčkou. Jako přílohu podáváme opečenou bramborou a máslovým hráškem.

 

Další recepty s chřestem najdete na http://www.vseovareni.cz/tipy-a-techniky/pripravte-si-chrest-jeho-sezona-zacala/?utm_source=newsletter-kveten-1&utm_medium=email&utm_campaign=kveten-1


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: vseovareni.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz