

06.10.2025 – ČR – Lidé ve starověkém Řecku měli svůj lék na to, jak dopřát odpočinek duši, tělu a mysli. Byly jím antické lázně nazývané balaneion. A právě tyto starodávné koupele se staly inspirací stejnojmennému koktejlu, s nímž jeho autor Jan Lukas z českobudějovického podniku Café Datel v polovině září zvítězil v národním finále barmanské soutěže Metaxa Twelve Cocktail Competition.
Dvacítka finalistů, kteří se mezi sebou utkali na půdě legendárního pražského Bugsy’s Baru, se musela popasovat s poměrně originálním úkolem. A sice vytvořit originální horký koktejl obsahující alespoň 30 mililitrů Metaxy 12* a maximálně osm ingrediencí, a zároveň ho spojit s chytlavým příběhem. S požadavkem na tvorbu hot drinku se přitom barmani na soutěžích příliš často nesetkávají.
„Musím přiznat, že horký drink se ukázal být skutečnou výzvou – ať už při samotném balancování chutě a vůně, tak ve smyslu technických aspektů přípravy. Hodně soutěžících se buď nevešlo do časového limitu, nebo nevychytalo správnou teplotu nápoje. O to zajímavější souboj se odehrával,“ uvedl k průběhu soutěže Peter Bobula z pořádající společnosti STOCK Plzeň-Božkov.
Porota nakonec poslala do Atén na světové finále Metaxa Twelve Cocktail Competition Jana Lukase a jeho Balaneion. Drink obsahuje 3 centilitry Metaxy 12*, 5 centilitrů řeckého horského čaje s tymiánovým medem a 2 centilitry pryskyřicového likéru masticha infuzovaného sušenými rajčaty.
„Vytvořit hot drink byl poměrně oříšek, i když my v kávovém světě s teplotami pracujeme na denní bázi. Klíčové bylo vychytat teplotu, která by odpovídala této koktejlové kategorii, ale zároveň drink nepřepálila a alkohol tak z něj nevyčpěl. Napadaly mě různé cool techniky, při jejichž použití se však nedala kontrolovat teplota podle mých představ. Proto jsem nakonec sáhl po osvědčené konvici s hlídáním teploty a dohříváním,“ popsal Jan Lukas svou cestu ke správně nahřátému koktejlu.
Protože účelem starořeckých lázní Balaneion bylo nechat odpočinout duši, tělu a mysli, zaměřil se Jan Lukas při tvorbě drinku právě na tyto tři aspekty. „Duši jako něco nehmatatelného jsem propojil s historií značky Metaxa jakožto něčím, na co se taktéž nedá sáhnout, i když víme, že to existuje, a helénské kořeny koktejlu jsem ještě podtrhl infuzí likéru řeckými rajčaty. Tělo se pojí přímo s Metaxou, která tvoří tělo mého drinku. Kolem mysli se pak točí řecký horský čaj sideritis dochucený tymiánovým medem a kyselinou vinnou. Historicky se podával právě k uklidnění mysli,“ dodává Jan Lukas, jenž drink servíroval v keramických šálcích zakázkově vyrobených českou designérkou Bisqit. Členitý šálek měl napodobovat hornatou krajinu ostrova Samos, odkud Metaxa pochází.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.