Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Májové pikniky a food festivaly

Májové pikniky a food festivaly

6. 5. 2013 - Zima už je konečně za námi a květen je ideální měsíc na pořádání pikniků. Je jasné, že nesmí chybět deka, hry a piknikový koš musí praskat dobrotami. V tomto článku přinášíme přehled větších organizovaných pikniků a food festivalů, které vám můžou sloužit jako inspirace, stejně jako tip na výlet spojený s netradičním gastrozážitkem.

Špilberk Food Festival 2013

10. – 12. května 2013, Hrad Špilberk, Brno

Na nádvořích a terase královského hradu Špilberk se budou podávat výtečné delikatesy přímo z rukou mistrů svého oboru a to vše pod širým nebem.

Letos budou prezentována (všemi účastnícími se subjekty) pouze česká a moravská vína, respektive českého a moravského původu od tuzemských producentů. Řízené degustace Vás opět potěší jak kvalitními víny, tak přítomností odborníků z oboru, kteří dokáží o víně hovořit jako nikdo jiný a svým výkladem Vás zasvětí do tajů správného ochutnávání, výroby a pěstování vína.

Doprovodný program bude probíhat po celé tři dny a každý návštěvník bude mít příležitost užít si svoji oblíbenou show. Vaším průvodcem festivalem i moderátorem v jedné osobě bude Dalibor Navrátil – přední český šefkuchař. Budiž Vám malou ochutnávkou následující body programu; na pódiu se Vám v sobotu již podruhé představí Váš oblíbený Zdeněk Pohlreich ve své vždy perfektní Interspar cooking show a v neděli proběhne cooking show Romana Pauluse – známého šéfkuchaře a držitele michelinské hvězdy. Dále se můžete těšit na experimentální molekulární kuchyni Petra Koukolíčka či zasvěcený výklad Petra Stádníka – jak připravit živého humra i u Vás doma v kuchyni. V neděli Tomio Okamura představí novou knihu "Velká japonská kuchařka" a současně se můžete těšit na porcování tuňáka Tadioshi Ebinou – sushimasterem restaurantu KOISHI. Dále Vás na pódiu čeká: Josip Carević, Riccardo Lucque, Jitka Ulihrachová a další.

Na své si přijdou i příznivci kávy a čaje. Kávu zastoupí značka Julius Meinl a nově i Rioba a Alto Grande nesoucí označení Super Premium Coffee. Ochutnáte zde i prémiovou řadu organických čajů Julius Meinl Big Bag Organic, kde jsou používány čaje z nejvěhlasnějších čajových zahrad Idalgashinna, Darjeeling Happy Valley a Jamguri.

více na http://www.spilberkfoodfestival.cz

Férová snídaně ve vašem městě

11. května 2013, celá ČR

Myšlenka Férové snídaně ve vašem městě je velmi prostá: sejděte se v parku, na nábřeží nebo na náměstí ve svém městě se známými, sousedy, kamarády nebo rodinou a společně posnídejte fairtradové a lokální suroviny. Jednoduše a zároveň moc příjemně tak stejně jako tisíce lidí na světě oslavíte Světový den pro fair trade a dáte najevo svůj zájem o téma spravedlivého obchodu a odpovědné spotřeby vůbec. Spousta lidí vyjadřující společnou snídaní podporu fair trade bude signálem, že nám nejsou lhostejné podmínky, za jakých se produkuje a obchoduje zboží, které běžně spotřebováváme.

více na http://www.ferovasnidane.cz/

Slavnosti M.D. Rettigové

13. – 19. května 2013, Náměstí a vybrané restaurace, Litomyšl

Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli jsou týdenní akcí pro laickou i odbornou veřejnost s vyvrcholením ve formě gastrofestivalu pod širým nebem na litomyšlském Smetanově náměstí. Zúčastní se jí hotelové školy Pardubického kraje, přední kuchařští odborníci z celé republiky a nejlepší restaurace regionu. Prezentovány budou zejména regionální výrobky a česká kuchyně, doplňkem bude mezinárodní účast z partnerských měst ze Slovenska, Nizozemí a Japonska. Tváří slavností jsou Filip Sajler a Ondřej Slanina, oblíbení kuchaři z televizního pořadu Kluci v akci.

více na http://www.gastroslavnosti.cz/

Slavnosti chřestu

17. – 19. května 2013, Palackého náměstí, Ivančice

Letos se můžete těšit na jízdu parním vlakem s císařovnou Sissi, vybrané restaurace a moravské vinaře, kteří představí své umělecké kousky, na tuny čerstvého chřestu, vaření s Hankou Michopulu a Lukášem Hejlíkem, na vína vybíraná Liborem Nazarčukem, vaření s dětmi s Petrem Stupkou, farmářské produkty i řemeslný trh, dobrou muziku, výstavy, soutěže, zábavu. O děti bude taky dobře postaráno čeká na ně dětský koutek s živými zvířátky a hlídáním nebo vaření s dětmi s Pterem Stupkou. Už teď je jasné, že program bude nabitý.

více na http://www.stezky-dedictvi.cz/festival/

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apetit Festival Plzeň

18. – 19. května 2013, Areál za OC Plaza (bývalé výstaviště), Plzeň

Už potřetí se do Plzně sjedou kuchařské osobnosti a své umění předvedou vybrané restaurace a pivovary. Pro gurmány je totiž připraven již třetí ročník gastronomické slavnosti - Apetit Festival, který bude bohatší a zajímavější a opět dorazí i Zdeněk Pohlreich. Ochutnat bude ale možné i pokrmy z hmyzu.

Apetit festival zvučná kuchařská jména, nabídne širokou nabídku kvalitních vín, piv a delikates. Svůj prostor dostanou lokální potraviny a není zapomenuto ani na děti. Zábavní program festivalu zpestří vystoupení komiků z projektu Na Stojáka. Na pódiu se objeví například Miloš Knor, Richard Nedvěd a trapnomagie, Daniel Čech, Karel Hynek. Hudební program obstará Janek Ledecký & Band nebo kapela Brutus.

více na http://www.apetitfestival.cz/plcz/

Moravia Food Festival Kroměříž

24. – 26. května 2013, Hotel Octárna, Kroměříž

Cílem a myšlenkou festivalu je představit a prezentovat špičkové podniky vybraných měst se kterými se návštěvníci mohou setkat v jednom městě pod jednou střechou. Na tomto festivalu budou mít návštěvníci možnost ochutnat degustační předkrmy, polévky, hlavní chody a dezerty, ale především rajskou omáčku s čímkoli. Součástí akce bude doprovodný program a soutěž o nejchutnější rajskou omáčku. Vše doplní stánky s alkoholickými i nealkoholickými nápoji.

Moravia Food Festival slibuje vynikající menu v 8 moravských městech. V letošním roce se zapojily restaurace:

  • Restaurace U Badinů - BRNO
  • Ranč Kostelany - KOSTELANY
  • Hotel a restaurant Octárna - KROMĚŘÍŽ
  • Hotel Vega - LUHAČOVICE - POZLOVICE
  • Hotel Jana - PŘEROV
  • Restaurace na koupališti - SAZOVICE U ZLÍNA
  • Valašský šenk - VIZOVICE
  • Hotel Lanterna - VELKÉ KARLOVICE

více na http://www.festivaljidla.cz/

Prague Food Festival

24. – 26. května 2013, Královská zahrada Pražského hradu, Praha

Prague Food Festival je třídenní svátek jídla, který má v Čechách již dlouholetou tradici.
VII. ročník nabídne skvělé pokrmy, nejlepší šéfkuchaře, představí špičkové podniky, producenty nápojů a delikates, ale také promění  areál Královské zahrady v jednu velkou kuchařskou školu!
Připraveny jsou kurzy vaření pro rodiny pod taktovkou renomovaných šéfkuchařů, speciální řízené degustace vína, vody, piva, rumů, koňaků či Institut chuti se slepou ochutnávkou a talkshows se zajímavými hosty. Letos budou šéfkuchaři snoubit pokrmy s vybranými nápoji. Letošní novinkou jsou zastřešené degustační zóny u každé restaurace a relaxační „Pikniková louka“.

více na http://www.praguefoodfestival.cz

Mikulov Gourmet Festival 2013

30. května – 2. června 2013, Mikulov

Mikulov gourmet festival je čtyřdenní oslavou moravské kuchyně při snoubení se skvělými moravskými víny ve vyhlášených restauracích magického vinařského města Mikulova. Vybraní mistři kuchaři, členové národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů pro vás připraví moravské pokrmy v moderním stylu v kombinaci tradičních moravských odrůd. "Se svými soutěžními menu Vám přinesou skutečnou jižní Moravu , plnou slunce , dobrosrdečnosti a nezapomenutelných zážitků v jedinečné scenérii historického vinařského města Mikulova." říká organizátor a vinař Ing. Petr Marcinčák

více na http://www.mgfest.cz/

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz